Batı bloku: "Refahın ortasında çocuk yoksulluğu"

Militarizme ağırlık veren politikaların çocuk yoksulluğunu arttırması, çocukların geleceği için de emperyalist saldırganlık ve savaşa karşı mücadeleyi yükseltmenin önemine işaret ediyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 26 Aralık 2023
  • 17:30

Kapitalist emperyalist batı blokunda çocuk yoksulluğu yıllardır istikrarlı bir şekilde artış gösteriyor. Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı UNICEF tarafından geçen hafta yayınlanan "Refahın ortasında çocuk yoksulluğu" adlı çalışmada Almanya'da da 18 yaş altı çocukların %15,5'inin yoksul, %7,9'u ya da bir milyondan fazla çocuğun ise sürekli yoksulluk girdabında olduğu belirtiliyor. JW'e açıklama yapan bir UNICEF sözcüsü bu sayıların çocuk yoksulluğunu tam olarak yansıtmaktan uzak olduğunu belirtti.

 Örneğin Paritätische Gesamtverband tarafından yapılan çalışmada, 18 yaş altı çocuklar arasında yüzde 21'den fazla bir yoksulluk oranına ulaşıyor. UNICEF araştırmasının genel değerlendirmesinde analiz edilen 39 ülke arasında Almanya 25. sırada yer alırken ABD, Büyük Britanya, Fransa, İsviçre gibi ülkelerdeki çocuk yoksulluğunun dramatik boyutlarda olduğu belirtiliyor...

***

UNICEF, çocuk yoksulluğuyla mücadele için sosyal güvenlik sistemlerinin genişletilmesini ve eğitim altyapısına erişimin iyileştirilmesini öneriyor. BM’ye göre Almanya'nın bu alanda sunduğu olanaklar yetersiz ve asgari geçim düzeyi hesaplanırken çocukların tüm temel ihtiyaçları dikkate alınmıyor. AB genelinde ilköğretime en az yatırım yapan ülkelerin Almanya ile Romanya olduğu belirtilen raporda, buna rağmen her iki ülkenin gençlik yardımlarını azalttığına vurgu yapılıyor.

UNICEF araştırması, Almanya'da ebeveynleri çalışmayan ailelerin çocuklarının yüzde 69’unun yoksul olduğu, her iki ebeveynin tam zamanlı çalıştığı ailelerde bile çocuk yoksulluğunun yüzde bir olduğunu kaydediyor.

Almanya ve çocuk yoksulluğunun yüksek olduğu belirtilen ABD, Fransa, Büyük Britanya gibi önde gelen emperyalist ülkelerden çok daha geri zayıf bir ekonomiye sahip olan Slovenya'da asgari ücretlerin arttırılmasına bağlı olarak çocuk yoksulluğunun da geriletildiğini kaydeden Rapor, "Çocuk yoksulluğuyla etkin bir şekilde mücadele etmek büyük ölçüde politika yapıcıların sorumluluğundadır." diyor.

Ancak Almanya, ABD, Büyük Britanya ve Fransa'nın öncelikleri silahlanma ve savaşa ayrılan bütçeyi şişirmektir. Ukrayna savaşı öncesi ve sonrasında militarizm ve savaş bütçelerini arttıran emperyalist devletlerin bu politikaları genelde emekçileri ama öncelikle çocukları vurarak onların geleceğini çalıyor. UNICEF raporu bu durumu net bir şekilde teyit ediyor. Militarizme ağırlık veren politikaların çocuk yoksulluğunu arttırması, çocukların  geleceği için de emperyalist saldırganlık ve savaşa karşı mücadeleyi yükseltmenin önemine işaret ediyor.