Yemeksepeti işçisi Doğu Yılmaz: "Ayrıştırıldığımız yerde birleşerek daha güçlü geliyoruz!"

Yemeksepeti işçisi Doğu Yılmaz, beş gün Rami depo önünde direniş gerçekleştirdikten sonra bugün Yemeksepeti Genel Merkezi önünde açıklama gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 28 Mayıs 2022
  • 13:55

Yemeksepeti işçisi Doğu Yılmaz, bugün Yemeksepeti Genel Merkezi önünde açıklama gerçekleştirdi.

Eylemde ilk olarak Doğu Yılmaz, basın açıklamasını okudu. Basın açıklamasında, Yemeksepeti’nde kurye işçilere dayatılan kölece çalışma koşulları teşhir edildi. Yemeksepeti patronunun sendika düşmanı politikaları ifade edildi:

“Yemeksepeti yönetimi mücadelemizi kırmak için her türlü saldırıyı devreye soktu. Yalan, iftira, işten atma tehdidi ve saldırısı, esnaf kurye uygulaması ile bizleri parçalamaya dönük adımlar hayata geçirdikleri saldırıların bir kısmıdır. Bazı arkadaşlarımız dayatılan sefalet ücretiyle geçimini sağlayamadığı için ayrılmak zorunda kaldı. Bazıları ise biraz daha fazla gelir elde etmek için gece-gündüz her türlü riski alarak esnaf kurye olmaya zorlandı, kuralsız çalışmak zorunda kaldı.”

Basın metninde geçtiğimiz aylarda gerçekleşen Yemeksepetini eylemleri süreci de değerlendirildi. “Ayrıştırıldığımız yerde birleşerek daha güçlü geliyoruz!” denildi. Basın açıklamasında birleşik mücadelenin önemine vurgu yapıldı:

“Yemeksepeti direnişimiz binlerle başladı. Direnişimizin en zayıf yanı süreci yönetecek, tüm çalışanların ortak iradesini temsil edecek güçlü bir odak oluşturamamamız oldu. Gelinen aşamada bunun eksikliğini daha yakıcı biçimde hissediyoruz. Şimdi atmamız gereken adım tüm ayrımlarımızı bir kenara bırakarak ortak taleplerimiz etrafında kenetlenmektir. Hangi sendikaya, derneğe üye olduğumuz, bizleri ayrıştıran bir şeye dönüşmemelidir. Taleplerimiz ortaksa mücadelemiz de ortak olmalıdır. Depolarda, kentlerde ve he yerde birliğimiz kurduğumuzda ortak hareket etmek ve kazanmak için en önemli adımı atmış olacağız. Bunun başardığımızda daha güçlü oluruz. Bizlere köleliği reva görenlerin karşısına daha güçlü çıkarız.”

Basın açıklaması taleplerin okunması ve Rami Depo önünde süren direnişe destek olma çağrısı ile sonlandırıldı.

Basın metninin okunmasının ardından Getir Kurye işçisi konuştu. Konuşmada sarı sendikaların tutumlarını teşhir etti. Kurye çalışanlarına yönelik kölece çalışma koşullarına karşı mücadele çağrısı yaptı.

Getir işçisinin ardından Pressan Direnişçileri söz aldılar. Pressan Direnişçileri Pressan patronunun MESS üyesi olduğunu, örgütlediğini ancak işçilerin sendikalı olma tercihine saldırdığını ifade ettiler.

Eylem HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ve İşçi-Emekçi Birliği adına yapılan konuşmaların ardından sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul