Yemeksepeti'nde arabulucu görüşmesi...

Yemeksepeti direnişçisi Doğu Yılmaz arabulucu görüşmesinin sonuçlarını aktardı. Kendisine 8 maaş teklif edildiğini belirten Yılmaz, işe geri dönene dek direnişten vazgeçmeyeceği duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Haziran 2022
  • 15:30

Yemeksepeti’nin Rami deposunda işten atılan Doğu Yılmaz’ın direnişi devam ediyor. Yemeksepeti ile arabulucu görüşmesi yaptığını belirten Yılmaz görüşmenin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Yılmaz, kendisine 8 maaş teklif edildiğini ve kabul etmediğini belirttiği açıklamasında şunları dedi:

“Bugüne kadar birçok direniş patronların önerdikleri birkaç kuruş para karşılığında sonlandırıldı. Buna geçit vermemek adına en basit ve masum isteğimiz işe geri dönmemin kabul edilmesidir.”

Yılmaz’ın açıklamasının tamamı şu şekilde:

“Değerli işçiler, emekçiler, emek dostları...

Ben Doğu Yılmaz. İşten atılan ve işine dönmek için 14 gündür direnen Yemek Sepeti işçisiyim. Direnişimin amacı Yemeksepeti patronlarının hukuku hiçe sayan, işçileri köle olarak görüp, işten atma ve açlıkla terbiye etme, sendikal haklarımızı engelleme saldırılarına karşı durmak ve tüm sınıf kardeşlerime birlik olma çağrısı yapmaktır. Emeğin üstündeki baskı, sömürü, keyfi ve hukuki dayatmalara karşı direniş bayrağını açtım. Direnişten birkaç gün sonra arabulucu vasıtasıyla Yemeksepeti yönetiminin temsilcileri, arabulucu görüşmelerine üç-dört gün kala uzlaşma amacıyla görüşme yapma taleplerini ilettiler. 28 Mayıs 2022 tarihinde telekonferans yoluyla Yemeksepeti patron temsilcileriyle ilk görüşme yaptık. Bu görüşmede yaptığım direnişin etkisinden dolayı rahatsız olduklarını sezinledim. Yemeksepeti patron vekili uzlaşmak istediklerini belirterek eylemimi bırakmam karşılığında 'rakamda pazarlık' yapmak istediklerini belirttiler. Ben bu öneriyi kabul etmedim. Birkaç gün sonrasında arabulucu arayarak benimle uzlaşmak için belirttikleri tarihte görüşmek istediklerini belirttiler. 1 Haziran 2022 tarihinde arabulucu Yemeksepeti patron vekili ve benim hazır bulunduğum ikinci görüşme oldu. Bu görüşmede de hem arabulucu ve hem de Yemeksepeti patron vekili ‘biz masada uzlaşarak kalkmak istiyoruz’ dediler. Tüm Yemeksepeti işçilerinin talepleri için başlattığım haklı ve meşru direnişi bitirmem için 8 maaş ödeme önerisinde bulundular. Kabul etmedim ve direnişe başlarken ifade ettiğim taleplerimi tekrar ifade ettim. Bu ifadelerim üzerine benim bir rakam ifade etmemi isteyerek pazarlığa açık olduklarını vurguladılar. Ben kendilerine işten atılma karşılığı para talep etmediğimi ve yeniden işime dönmek konusunda anlaşabileceğimiz ve bunun dışındaki her türlü uzlaşma-anlaşma önerisine kapalı olduğumu belirttim. Patron vekili ve arabulucu aynı önerileri tekrarlayıp durdular. Ama para karşılığında işten atılmayı ve direnişten vazgeçmeyi kabul etmemi isteyen öneriyi reddederek direnişe devam edeceğimi belirttim. Doğrusu da buydu. Bugüne kadar birçok direniş patronların önerdikleri birkaç kuruş para karşılığında sonlandırıldı. Buna geçit vermemek adına en basit ve masum isteğimiz işe geri dönmemin kabul edilmesidir. Buradaki direniş benim kişisel taleplerimin ya da çıkarlarımın öne çıktığı direniş değildir. Şubat ayında binlerce sınıf kardeşimin başlattığı şanlı, onurlu mücadelenin ve taleplerinin devamıdır. Ben de bu bilinçle emek, onur ve gelecek mücadelesi yürütüyorum.

Biliyoruz ki; sermaye sınıfı sendikaların ve sınıf dayanışmasının zayıflığını kullanarak, maddi sıkıntılarımızdan faydalanarak baskısıyla, tehditle direnişleri kırıp-etkisiz hale getirmeyi hedefliyor. Bizler, her türlü zorlanmaya, baskıya, tehdide, satın alma girişimine karşı sınıfımız için kararlı mücadelemizi sürdürmeliyiz. Bugün bize verdiklerinden-teklif ettiklerinden daha fazlası bizim emeklerimizle üretiliyor. Patronlar ise bunların üzerine konuyorlar. Örgütlü bir sınıf olduğumuzda hak ettiğimizi hep birlikte alacağız. Sınıfımız adına kazanım elde etmek için tüm direnişlerin kazanımının önemli olduğu açıktır.

Sınıf kardeşlerim ve tüm mücadele dostlarım; Enerjisa, Pressan, Sinbo, Yemek Sepeti, Acarsoy, başlayan grevler ve birçok yerde süren işçi direnişlerinin başarısı için, herkesi dayanışmaya çağırıyorum.

Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!

İşçiyiz, haklıyız, direne direne kazanacağız!

Yaşasın işçi ve emekçilerin birleşik mücadelesi!

Yemek sepeti İşçisi Doğu Yılmaz

05 Haziran 2022”