Uzel Makina ve Real işçileri sendikaların ihanetini protesto etti

Uzel Makina ve Real işçileri, kendilerine ihanet eden Türk Metal ve Tez Koop-İş sendikalarını protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 28 Ağustos 2019
  • 14:58

Sendikal bürokrasinin sermaye ve AKP’ye hizmeti son dönemde toplu sözleşme süreçleriyle bir kez daha ayyuka çıkarken, tek tek fabrikalarda işçilere ihanet ve buna karşı eylemler devam ediyor.

İşçilerin haklarının gasp edilmesinde patronlarla işbirliği içerisinde olan Türk Metal ve Tez Koop-İş sendika yönetimleri Uzel Makina ve Real işçilerinin eylemleriyle bir süredir protesto ediliyordu. İşçiler bugün de her iki sendikanın Ankara’daki genel merkezleri önünde eylem yaptı. Sendika binalarına siyah çelenk bırakılan eylemlerde, “Kahrolsun sarı sendikacılık!”, “Tazminat haktır gasp edilemez!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganları haykırıldı.

Türk Metal’den provokasyon çabası

Uzel Makina ve Real işçileri, Türk Metal’in Ankara’daki Genel Merkezi önünde Türk Metal’in ihanetini protesto etti. Türk Metal çetesinin bu protestoyu boşa çıkarmak adına bir grubu sendika binası önüne toplayarak provokasyon çabasında bulunması göze çarptı. Polisin de alana konuşlandırıldığı eylemde, Uzel Makina işçileri adına konuşma yapıldı.

Uzel Makina’nın iflası sonrası tazminatları gasp edilen ve 11 yıldır haklarıın alamayan işçiler, Türk Metal’in bu hak gaspındaki rolüne dikkat çekti. Türk Metal’in işçiye sahip çıkmadığı vurgulanan konuşmada, işçilerin haklarından vazgeçmeyeceğinin altı çizildi. Eylem siyah çelenk bırakılarak son buldu.

Sonrasında Tez Koop-İş Genel Merkezi’nin önüne geçildi. Real işçileri adına yapılan konuşmada, Real Hipermarket’in Beğendik’e satışı sırasında işçilerin haklarının gasp edildiği hatırlatıldı. “Hiçbir hak kaybı olmayacağı” vaatlerinin yalan çıktığı ifade edilen konuşmada, işçilerin kişisel eşyalarını bile alamadıkları belirtildi. Tez Koop-İş’in işçileri oyaladığı ve haklarını isteyen işçileri engellemeye çalıştığı üzerinde durulan açıklama, sendikanın işçilere ihaneti protesto edilerek son buldu. Açıklamanın ardından siyah çelenk bırakılarak sloganlar eşliğinde eylem sona erdi.