Real işçilerinden mağazalarda eylemler

Hakları gasp edilerek işten atılan Real, Metro ve Media Markt işçileri haklarını alabilmek için eylemlerini sürdürdü.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 07 Ocak 2019
  • 11:59

Hakları verilmeden işten atılan Real, Metro ve Media Markt işçileri, şirketin mağazalarında gerçekleştirdiği eylemlerini sürdürdü.

6 Ocak günü Bayrampaşa Forum İstanbul AVM’deki Media Markt mağazasında kasa kilitleme eylemi yapan işçilere, mağazanın müşterilerinden de destek verenler olurken işçiler ürünler kasadan geçirildikkten sonra “Metro ve Media Markt yasal haklarımızı gasp etti. Bu nedenle paramız yok” diyerek kasadan geçirdikleri ürünleri almadan kasalarda bıraktı. Mağaza içinde bir süre daha bekleyen işçiler daha sonra oradaki eylemlerini sonlandırdı. Mağaza içinde çok sayıda sivil polis olduğu da görülürken, işçiler sloganlarla yürüdükleri AVM çıkışında da çevik kuvvet ve özel güvenlik ablukası altında basın açıklaması yaptı.

Açıklamada konuşan Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Real işçilerinin eylemlerinin görmezlikten gelindiğine değinerek, haklar alınana kadar mücadelenin süreceğini ifade etti. İşçilerin üyesi olduğu Tez Koop-İş sendikasının, hakların gasp edilmesinde payı olduğuna dikkat çeken Küçükosmanoğlu 5 Ocak günü Ankara’da yapılmak istenen eyleme polisin saldırmasını teşhir etti. DİSK’in eski genel başkanı ve günümüz CHP milletvekili Kani Beko’nun İZBAN grevi için yaptığı “amacının dışına çıktı” açıklamasının kabul edilemez olduğuna dikkat çeken Küçükosmanoğlu, İZBAN greviyle dayanışmalarını ifade etti. İşçiler de yaptıkları konuşmalarla direniş kararlılıklarını ifade ettiler.

Burada eylemin sonlanmasının ardından Güneşli Metro önüne geçilerek burada da kasa kilitleme eylemi yapılmak istendi ancak özel güvenlik engeliyle karşılaşıldı ve işçilerin bulunduğu kapı araç giriş ve çıkışına kapatıldı. Çevredeki Metro müşterileri de bu duruma tepki gösterirken, işçiler yaptıkları konuşmalarla Metro’nun Real marketlerini satarak sorumluluktan kaçamayacağını ifade ettiler. 17 ay önce “Metro’nun sorumluluğu yok” diyen sarı sendikacıların direnişin kararlılığı ile “Real işçilerinin haklarından Metro sorumludur” demeye başladıklarını ifade eden işçiler Metro patronunun şikayetleri, gözaltılar ve provokasyonların mücadelelerini engelleyemeyeceğini vurguladılar.

Eylem halaylar ve sloganlarla son buldu.