Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 10 Nisan’da “Yeni Ekonomik Program Yapısal Dönüşüm Adımları 2019” adıyla açıkladığı sosyal yıkım paketi, sermaye cephesinin tam desteğiyle karşılanmıştı. Sözde işçi sendikaları konfederasyonu olan Türk-İş ve Hak-İş’ten henüz bir açıklama yapılmazken, AKP’li Hak-İş başkanı “programı analiz etme imkanı bulamadığını” söyledi.
Kıdem tazminatı, emeklilik ve istihdam alanında hak gasplarını derinleştirerek krizin faturasını işçi sınıfı ve emekçilere ödettirmeyi amaçlayan programa KESK aynı gün yazılı bir açıklamayla tepki göstermişti. DİSK de dün bir açıklama yaparken Türk-İş ve Hak-İş konfederasyon olarak bir tutum ortaya koyamadı. Türk-İş’e bağlı Petrol-İş, DERİTEKS ve TÜMTİS sendikaları yazılı açıklamalarla tepki gösterdi. Hak-İş’in AKP’li başkanı ise, programı henüz analiz etme imkanı bulamadığını ifade ettiği konuşmasında, sosyal yıkım paketine değil, Hak-İş’in tutumunun eleştirilmesine tepki gösterdi.
“Genel grev nedeni” diyen Türk-İş sessiz
Türk-İş konfederasyon olarak sosyal yıkım saldırıları paketi karşısında sessizliğini korurken, bağlı bendikalar Petrol-İş, Deriteks ve TÜMTİS açıklama yaparak tepkilerini ortaya koydular.
Üç sendikanın yaptığı açıklamada kıdem tazminatının gaspına yönelik hedeflere değinilerek, kıdem tazminatının gaspına karşı eylemde olacakları ifade edildi. Türk-İş’in son genel kurulunda kıdem tazminatının gaspına karşı genel greve gidileceği kararını hatırlatan 3 sendikanın açıklamasında da bu karara sadık oldukları vurgulandı.
Hak-İş başkanı, programı analiz etme imkanı bulamamış
AKP’li başkanı Mahmut Arslan’ın “Kıdem tazminatı fonuna karşı olmadıklarını” açıkladığı yandaş Hak-İş de konfederasyon olarak, yıkım programına dair bir açıklama yapmış değil. Bununla birlikte dün televizyon programına katılan Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, “Ekonomik programını analiz etme imkanı bulamadığını” fakat “köklü reformlar” gördüğünü söyledi. Vergi, sosyal güvenlik alanları başta olmak üzere çalışma hayatındaki “adaletsizlik” üzerinden hükümetten “çözüm” beklentisini ileten Arslan, öne sürülen düzenlemelerin ayrıntılarını bilmediğini söyledi.
Sosyal yıkıma tepki yok, Hak-İş’in eleştirilmesine var
Arslan, “önemli bulduklarını” öne sürdüğü BES ve kıdem tazminatı konularında da işçi ve emekçilerin huzursuzluklarını dile getirerek “görüntü kurtarma” çabasını sürdürdü. AKP iktidarının kıdem tazminatını gasp etme hedefine kılıf olarak öne sürdüğü “herkes tazminat alabilsin” yalanına dayanan ve bunun üzerinden Hak-İş’in fonu istediğini dile getiren Arslan, AKP’nin saldırı programına değil, Hak-İş’in bu tutumunun eleştirilmesine tepki gösterdi.