Mapfre Asistencia bünyesindeki Tur Assist’te Kod-29 ile işten atılan Mesut Toprak mücadelesini sürdürüyor. Toprak ağır çalışma koşullarına itiraz ettiği için 9 ay önce Kod 29’la işten çıkarılmıştı.
Mapfre Genel Merkezi önünde 4. Vardiya ile birlikte eylem gerçekleştiren Mesut Toprak basın açıklamasında işten çıkarılma sürecini anlatarak şunları ifade etti:
“Bugün haksız yere Kod-29’la işten atılmış ve hakları gasp edilmiş bir işçi olarak, buradayım. Bu arada artık farklı kodlar da duyuyoruz. Hatırlayın SGK Kod-29’da bir değişiklik yaptı ve ‘’Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller’’ için ayrı ayrı kodlar belirlendi. Mesela; mazeretsiz devamsızlık ile hırsızlık birbirinden farklı bildirim kodlarıyla yapılacak. Bunu da işçilerin şikayetlerine bir çözümmüş gibi sundular. Oysa sorun, söz konusu hallerin tek tek ayrı kodlara ayrılması değil Kod-29’ların sermaye keyfiyeti olmasıydı. Örgütlenmeyi engelleme, tazminatsız işten atma yolu olmasıydı. Yani ister bir tane Kod-29 olsun ister 40 tane işçinin beyanına bakılmıyor. Peki SGK bu yaptığıyla patronlar için işten atmayı daha da kolaylaştırmış olmuyor mu? Elbette oluyor. Çünkü işe iade davalarının büyük çoğunluğu Kod-29’la ilgili. Bundan dolayı Kod-29’un farklı kodlara ayrılması patronların bu davalar sonucunda alabilecekleri cezaları azaltmaktan başka bir şey değil. Cezalar azaltılıyor işten atmalar artıyor. Ayrıca Kod-29 davalarında alınacak işçi lehine bir karar emsal olabilecekken artık her kod için emsal kararlar gerekecek.”
“Dayanışmayı ve direnişi büyütmeliyiz”
Kod 29’un hukuksuzluğuna ve patronlar için fırsata dönüştürüldüğüne değinen Toprak dayanışma çağrısı yaparak şunları vurguladı:
“Arkadaşlar, Kod-29 patronlar tarafından işten atmanın yasak olduğu bir dönemde işçi çıkarma yolu olarak kullanıldı ve kullanılıyor. Birçok yerde de işçiler arası diyalog, birlik, sendika vb durumları engellemek için kolay ve sorunsuz bir işten çıkarma uygulamasına dönüştü. Her iki durumda da karşılaştığımız şey yasalara aykırı.
Bakın, ben buraya gelerek 3. basın açıklamamı yapıyorum. İşten çıkarılmamın üzerinden tam 276 gün geçmiş. Bu süre boyunca iş arıyorum ve 29 kodlu olduğum için bulamıyorum. Hem tazminatımı kaybediyorum hem işsizlik maaşımı hem de kodlu olduğum için iş bulamıyorum. Bu kod işverenlere ceza verme yetkisi vermektedir. Oysa cezayı sadece mahkemeler verir.
Onun için bugün burada bu dengesizliğe, bu yasalara aykırı duruma, bu işveren mahkemelerine karşı ses çıkarmak için bulunuyoruz. Bu sorun sadece benim değil bütün kodluların ve kodlanmanın kılıcı altında olan işçi sınıfının sorunudur. Bu yüzden de Kod-29’a karşı hep birlikte ses yükseltmeli, dayanışmayı ve direnişi büyütmeliyiz."
Eyleme TOMİS üyeleri ve Sinbo direnişçisi Dilbent Türker, DEV TEKSTİL üyeleri ve SML Etiket direnişçileri, PTT-Sen üyesi işçiler, Umut-Sen, Dev Yapı İş, Limter İş, Dev Turizm İş Marmara Şube üyeleri destek verdi.