TOMİS’ten işçi kıyımına tepki

TOMİS, Pressan’da patron-Türk Metal çetesi işbirliğiyle gerçekleştirilen işçi kıyımına tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 21 Aralık 2022
  • 13:30

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS), Pressan’da patron-Türk Metal çetesi işbirliğiyle gerçekleştirilen işçi kıyımına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Pressan’da bakanlık, Türk Metal, patron ve MESS işbirliği ile TOMİS’in örgütlemesinin önü kesilmek istenmişti. Fabrikada yasaları hiçe sayan saldırıların hayata geçirildiğini belirten TOMİS, işçi kıyımına dair yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“İkna odaları kurularak, işçilerden e-devlet şifreleri zorla alınarak sendikamız üyesi işçiler ve diğer işçiler zorla TM çetesine üye yapılmıştı. Bakanlık da bu saldırıların bir parçası olduğu için savcılık ve ilgili tüm kurumlar somut belgelere dayalı başvurularımızı görmezden gelerek suçun ortağı olduklarını ilan etmişlerdi.

Bakanlığın da içinde olduğu kumpasla TM çetesine alelacele yetki verilerek işçilerin iradesini ezme saldırıları artırılmıştı. Tüm bu saldırılara rağmen TM çetesi ve fabrika yönetimi fabrikada istediği baskı ve sömürü ortamını kuramadılar. TM çetesi aylarca temsilci atayacak kişi dahi bulamadı. Ancak usta-şef statüsünde olan hiçbir işçinin güvenmediği, patron yalakası birkaç kişiyi zorunlu olarak temsilci atayabildiler…

Sendikamızın ve Pressan direnişimizin yarattığı etki ve açığa çıkardığı bilinç aylardır sermayeye ve TM çetesinin korkusu olmaya devam ediyordu. Gelinen aşamada ise fabrika yönetimi ve TM çetesi geçtiğimiz günlerde bir toplantı gerçekleştirerek işten atma saldırısını devreye sokmuş bulunuyor. Fabrika yönetimi ve TM çetesi saldırıyı ‘TOMİS’in her türlü izini kökünden kazıyacağız’ iddiasıyla gerçekleştiriyorlar.”

Birkaç günde 10’un üzerinde işçinin baskı ve tehditle işten atıldığı belirtilen açıklamada arabulucu aldatmacası da teşhir edildi.

“Sermaye, MESS-TM şebekesini parçalayacağız!”

Türk Metal çetesinin tam bir “patron uşağı” olduğuna dikkat çekilen açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“Zannetmesinler ki Pressan işçileri bu saldırılar karşısında yalnızdır. Pressan işçilerinin ve tüm metal işçilerinin gerçek sendikası TOMİS, MESS-TM şebekesinden hesap sormaya devam edecektir. Metal işçilerini köleleştirmek için her türlü saldırıyı devreye sokan MESS-TM şebekesini dağıtacağız. İşçilerin birliğini ve öz inisiyatifine dayalı mücadelesini büyüteceğiz. Korkun bizden, şebekenizi dağıtmaya, düzeninizi başınıza yıkmaya geliyoruz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul