TOMİS’ten gözaltı açıklaması

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) Genel Başkan’ı Dilbirin Acar polis saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 16 Nisan 2021
  • 18:15

TOMİS üyesi Sinbo direnişçileri fabrika önünde gözaltına alındı. Pandemi bahanesiyle eylem ve etkinlik yasakları nedeniyle gözaltına alındıkları açıklanan direnişçilerin yerine SML Etiket direnişçileri akşam vardiyasında sesleniş gerçekleştirdi. Seslenişin ardından desteğe gelenlerde fabrika önünde gözaltına alındı.

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) Genel Başkanı Dilbirin Acar polis saldırısı ve gözaltılara ilişkin açıklama yaptı. Acar’ın açıklaması şu şekildedir:

“82 gündür Sinbo fabrikası önünde gerçekleştirdiğimiz direniş bugün polis saldırısı ile karşı karşıya kaldı. Her zamanki gibi Sinbo fabrikası önüne direniş çadırını kurmaya giden sendika üyemiz Dilbent Türker ve sendikamızın İstanbul Temsilcisi Onur Eyidoğan polis tarafından gözaltına alındı. İstanbul Valiliği’nin aldığı kararla il genelinde tüm eylem, etkinlik, basın açıklaması ve bildiri dağıtımı yasaklanıyor. Sinbo fabrikası da dahil olmak üzere neredeyse tüm fabrikalarda vakalar artıyor, işçi ölümleri artıyor. Alındığı iddia edilense önlemler değil, yasaklardır. Sinbo fabrikasının önünde direnen 2 işçi gözaltına alınırken, içerde alınmayan önlemler görülmez, gerekli yaptırımlar uygulanmaz. Sinbo işçilerinin en basit 3 kural olan, maske, mesafe ve hijyenden mahrum çalıştığı tüm işçiler tarafından biliniyor.

Sendikamız tarafından valilik de dahil olmak üzere pek çok yere şikâyette bulunuldu. Kamuoyunda tepkisini çeken haksız, hukuksuz uygulamalar sürerken bugün bu uygulamalara karşı mücadele eden işçiler, sendikacılar gözaltına alınıyor. Fabrika önünde direnen milyonlarca sorunlarını dile getirenlerden değil, işçileri açlığa, yoksulluğa, sefalete sürükleyenlerden hesap sorulmalıdır.

Gözaltı saldırısı ile amaçlanan pandemi değil yaklaşan 1 Mayıs’a engel olmaktır. Alınan karar siyasidir, hukuki değildir ve işçinin sağlığı düşünülmemektedir. Patronlara pandemide her şey serbestken, işçilere her türlü hak arama mücadelesinde yasak getiriliyor. Bugün yaşanan da 1 Mayıs’ın kutlanmasına dair çalışmalarına başlayan Sinbo direnişimizin çadırına engel olmaktır.

Tüm işçi ve emekçilere çağrımızdır!

Keyfi yasak ve engellemelere karşı mücadeleye davet ediyoruz. Emekten yana dostlarımızı mücadeleye davet ediyoruz.

 Pandemiye karşı gerçek önlemler alınsın.

Gözaltındaki sendika üye ve yöneticilerimiz derhal serbest bırakılsın.”