TOMİS’ten EVSİD önüne çağrı

TOMİS EVSİD önünde eyleme çağrı yaptı. Eylem Cuma günü Sinbo patronunun da üyesi olduğu EVSİD’in yapacağı genel kurul gününde yapılacak.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 01 Nisan 2021
  • 10:15

Kölece çalışma koşulları, iş kazaları, alınmayan pandemi önlemleri ve düşük ücretlere karşı sendikalaştığı için ücretsiz izne çıkarılan ve direnişle kazanan Dilbent Türker’in Kod 29’un kaldırılması talebiyle direnişi sürüyor.

Sinbo patronunun MUSİAD, EVSİD gibi dernek ve sendikalara üye olduğu ancak Sinbo işçisi sendikaya üye olunca kıyamet koptuğunu ifade eden TOMİS üyesi Dilbent Türker, patron derneği EVSİD’in Genel Kurul yapacağı 2 Nisan günü eylem çağrısında bulundu.

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS)’in EVSİD önünde yapacağı basın açıklamasının çağrısı şu şekilde:

Fabrikalarda çarklar hiç durmadı!*

*Bu söz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ait. “Fabrikalarda çarklar hiç durmadı, üretilen ürünlerin iç ve dış pazarlara ulaştırılmasında aksaklığa meydan verilmedi. İhracata yönelik üretim yapan fabrikaların çoğu bu yılın siparişlerini çoktan doldurdular” diyor.

Peki, ne pahasına?

Patronlar hiç görmedikleri kârlar elde etsin ve ihracat rekorları kırsın diye işçilerin canı pahasına üretim hiç aksamadı! Canımız pahasına diyoruz çünkü pandeminin merkezi fabrikalar olmuş durumda. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da “iş yerinde maskesini çıkaranlar olduğu bilgisini alıyoruz” diyerek işçileri hedef gösteriyor. Sinbo’da günde yalnızca 1 maske veriliyor, o da işçi isterse. Dezenfektan ve sabunluk kutuları da çoğu zaman boş. Bunu denetliyor musunuz ki, işçileri hedef gösteriyorsunuz?

Sağlık Bakanlığı denetim yapmıyor, Çalışma Bakanlığı da bizim emeğimizi patronlara teşvik adıyla peşkeş çekip yeni saldırı yasalarını yürürlüğe sokuyor. Canımız pahasına birileri kâr ediyor!

*Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği Başkanı ve aynı zamanda Lux Plastics  patronu Burak Önder, “artık Çin’den daha ucuza ev ve mutfak eşyası satabiliyoruz” diye övünüyor. Bunun nasıl olduğunu da “ucuz iş gücü imkânımızla” -diyerek belirtiyor. Tabii ki Çin’den daha ucuza ürün satarsınız, çünkü çok ucuza çalıştırıyorsunuz!

Sinbo sermayesi de bu şekilde büyüyor. Neredeyse her emekçinin evinde Sinbo’da ürettiğimiz ürün vardır. Neden, çünkü çok ucuz. Peki, nasıl bu kadar ucuz? Çünkü 10 yıllık, 20 yıllık işçiler dahi asgari ücretin üç kuruş üstüne çalıştırılıyor. 

2 Nisan Cuma günü Sinbo’nun da üyesi olduğu EVSİD’in 3. Olağan Genel Kurulu var. Arnica, Fakir, FANTOM, Korkmaz, Kütahya Porselen, Simfer gibi daha onlarca şirket patronu orada olacak.

MUSİAD önündeki açıklamamızda da belirttiğimiz gibi, patronlar toplantılarında “işçilerimizin çalışma koşullarını iyileştirelim, ücretlerini arttıralım” demiyorlar tabii ki! Onlar; “kâr, kâr ve ne pahasına olursa olsun bir daha kâr” -diyorlar!

 Tüm işçi ve emekçileri canımız kârınızdan daha önemli demek için EVSİD Genel Merkezi önünde gerçekleştireceğimiz basın açıklamamıza davet ediyoruz.

Tarih : 2 Nisan Cuma

Saat: 10:00

Adres: Ağaoğlu My Office 212 (İkitelli 212 AVM yanı) Mahmutbey Mh. Taşocağı Yolu Cd. N:3 B Blok Güneşli-Bağcılar

İletişim: 0549 116 00 34”