Gözaltında kayıplar ve hasta tutsak eylemleri

Cumartesi eylemleri kapsamında Diyarbakır ve İzmir'de gözaltında kaybedilenler için, Ankara'da ise bir hasta tutsağın serbest bırakılması için eylem yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Nisan 2021
  • 17:45

Cumartesi eylemleri kapsamında Diyarbakır ve İzmir'de gözaltında kaybedilenler için, Ankara'da ise bir hasta tutsağın serbest bırakılması için eylem yapıldı.

Diyarbakır

Diyarbakır'da İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından sosyal medyada gerçekleştirilen 637. hafta eyleminde Mümine ve Tayyibe Sincar kardeşler için adalet istendi.

Yapılan açıklamada Mümine ve Tayyibe Sincar kardeşler için şunlar ifade edildi:

“27 Haziran 1994 tarihinde PKK militanlarının Ömerli İlçesinde kamu binalarına yönelik silahlı saldırısından sonra gece operasyona çıkar. Özel Harekât Timleri, Mümine ve Tayyibe Sincar’ın evine baskın yapar.

Baskın esnasında aile damda yatıyordu. Baskın direkt Tayyibe Sincar’a yönelik yapılmıştı. Özel Harekâtçılar silahlarını Tayyibe Sincar’a doğrultur. O sırada kız kardeşi Mümine ablasının üzerine kapanır. Özel Harekât Polisleri ateş ederek iki kız kardeşi orada katleder. Olaydan sonra askerler köye gelip cenazeleri almak ister ancak aile ve köylüler buna izin vermez.”

Faili meçhul olarak kayıtlara geçen cinayetin failini belli olduğu vurgulanan metinde adalet talep edildi.

İzmir

İzmir'de İHD İzmir Şubesi'nin sosyal medya üzerinden gerçekleştirdiği eylemde 24 Nisan 1915'te İstanbul'da Ermeni aydınların gözaltına alınıp kaybedilmeleriyle başlayan Ermeni soykırımının inkarına son verilmesi istendi.

Yayınlanan videoda Ermeni aydınların gözaltına alınıp kaybedilmeleri süreci anlatılarak, devamında şunlar söylendi:

“İnkâr en kapsamlı insan hakları ihlalidir. İnkâr suçun devamıdır. İnkara son verin! Bu topraklarda işlenen bütün insanlık suçlarını kabul edin!

İnkâr edilen, yüzleşilmeyen, hesaplaşılmayan her suç bir sonraki suça yataklık ederek devam eder.

Mezarsız Ermeni aydınlarımızı; unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız...”

Ankara

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi sosyal medyada gerçekleştirdiği 346. hafta eyleminde kanser hastası 64 yaşındaki tutsak Ali Osman Köse’nin serbest bırakılmasını istedi.

Okunan basın metninde Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan hasta tutsak Ali Osman Köse’nin sağlık durumuna ilişkin şunlar ifade edildi:

Son 8 ay içinde, önce nörolojik sorunlar, ardından dolaşım sistemi hastalıkları meydana gelmiş, sevk edildiği hastanede Kovid-19 salgınına yakalanmıştır. Ayrıca hipertansiyon, işitme kaybı, miyop gibi başkaca sağlık sorunları da bulunmaktadır.

Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) yaptığı muayenede Köse’de kanserli kist olmasına rağmen kendisine “cezaevinde kalabilir” raporu verildiği belirtilen metnin devamında şu ifadeler yer aldı: 

“Avukatı tarafından 19 Nisan’da tekrar yapılan başvuruya göre; ‘Mahpusun acil durumundan kaynaklı olarak ameliyatının yapılması için Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Bölümüne sevk edildiği ancak hastanenin yoğunluk nedeniyle gün veremediği ve bu nedenle ameliyatının yapılmayarak hapishaneye geri gönderildiği’ aktarılmıştır. Kurum olarak tekrar, ameliyatının gerçekleşmesi için Sağlık Bakanlığına acil olarak yazıları yazılmış ve bir an evvel ameliyatının yapılması için gerekli girişimde bulunulması talep edilmiştir. Tüm bu süreçte, mevcut olan hastalıkları, ilerlemiş olan yaşı ve yaşamını tek başına cezaevinde devam ettiremeyeceği de göz önüne alınarak bir an önce tahliyenin sağlanması için gerekli girişimlerde bulunulmalıdır.”