TOMİS’ten açıklama: İnsanca yaşamaya yetecek asgari ücret mücadele ile gelecek!

TOMİS, 6 Aralık’ta toplanacak Asgari Ücret Tespit komisyonu görüşmelerine ilişkin yaptığı açıklamada; “İnsanca yaşamaya yetecek asgari ücret mücadele ile gelecek!” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 28 Kasım 2018
  • 16:15

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS), 6 Aralık’ta toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile ilgili yazılı bir açıklama yayınladı. Komisyonda yine işçi sınıfının temsil edilmeyeceği belirtilen açıklamada, hükümetin de sedmayeden yana olduğu, Türk-İş’in ise işçilerin taleplerini dahi doğruca dillendiremediği belirtilerek “İnsanca yaşamaya yetecek asgari ücret mücadele ile gelecek!” dedi.

TOMİS açıklamasının tamamı şu şekilde:

“Asgari Ücret Komisyonu toplanıyor!

Artık yıl da bir kere zam alabilen asgari ücretlinin maaşını belirlemek için komisyon 6 Aralık'ta toplanmaya başlayacak. Ancak yine masada işçi olmayacak.

5 hükümet, 5 patron ve 5'te işçiyi temsilen Türk İş yetkilisi toplantıya katılacak. Bu komisyon asgari ücretli işçilerin de bildiği gibi sadece görüntüden ibarettir. Hükümet her zaman patronların tarafında yer aldığı için komisyonda da onların istek ve talepleri geçmektedir.

Türk İş ise yıllanmış sendika bürokratlarının temsilinde prosedürsel adımlar dışında hiçbir şey yapmamakta, işçilerin taleplerini dahi doğruca dillendirememektedir.

Krizin ve yansımalarının hayatımıza olan etkileri baz alındığında asgari ücrete ilk önce enflasyon etkisini kıracak bir düzenleme yapılmalı, ardından bu ücret insanca yaşamaya yetecek düzeye çekilmelidir.  Bu komisyon ve unsurları bunu yapmaktan niyet ve eylem olarak uzaktır. Ancak işçi sınıfının basıncı ve mücadelesi ile elbette ücretler yukarı seviyelere çekilebilir.

Bu sebeple sadece tartışmaları seyretmek değil, tartışmalara dahil olmak için fabrikalarda, mahallelerde, kahvehaneler ve hayatın her alanında "İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret” talebini tartışmalı, tartıştırmalıyız. Bu vesile ile işçi sınıfının birliğini güçlendirmeliyiz. Bizlere dayattıkları kırıntılara ise bir hakaret sayıp sokaklarda, alanda da yerimizi almalıyız.

Kimseden medet ummadan kimsenin ağzından çıkacak lafa bakmamak için mücadele etmeliyiz.

İnsanca yaşamaya yetecek asgari ücret mücadele ile gelecek!

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası – TOMİS”