TOMİS 2. Olağan Genel Kurulu yapıldı: “Kazanana kadar grev!”

TOMİS’in bugün gerçekleşen 2. Olağan Genel Kurulu’na “Kazanana kadar grev!” şiarı damga vurdu.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 24 Aralık 2017
  • 20:13

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) 2. Olağan Genel Kurulu bugün başarıyla gerçekleştirildi. Metal TİS’lerinin kritik bir aşamaya geldiği süreçte Bursa, Kocaeli, İzmir, Trakya ve İstanbul’dan işçiler bir araya gelerek bir kez daha metal işçisinin mücadele iradesini ortaya koydular. Genel Kurul “MESS’e karşı kazanana kadar grev!” vurgusuyla sonuçlandı.

“AKP ve MESS’in yasağına karşı grev kararlılığı!”

Bugün Bursa’da Çağdaş Gazeteciler Lokali’nde yapılan genel kurul açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmada Metal Fırtına’dan doğan TOMİS’in büyük bedeller ödenerek ayakta kaldığı, kurucu üyelerinin, yöneticilerinin ve çok sayıda üyesinin işten atıldığı ama tüm baskılara rağmen 2 yıllık mücadele hayatına çok sayıda deneyim sığdırdığı dile getirildi.

Sermayeye ve sendikal ağalık düzenine karşı TOMİS’in metal işçilerinin adresi olduğu ifade edildi. İşçi sınıfına yönelik saldırılara değinilen ve metal TİS’lerine yönelik saptamalar yapılan konuşmada, AKP ve sermayenin grev yasaklarına karşı mücadele ve grev kararlılığını örgütlemek gerektiği dile getirildi.

Mücadele kararlılığının vurgulanmasıyla sona eren konuşmada “Bizler birleştiğimizde, inandığımızda neler yapabildiğimizi Metal Fırtına’da gösterdik. Yine yapacağız!” denildi.

Açılış konuşmasının ardından divan seçildi.

“TOMİS ruhu her yerde!”

Genel kurula katılan konukların konuşmalarıyla program devam etti. Bu bölümde TOMİS Hukuk Dairesi’nden Avukat Zeycan Balcı, SİO direnişçisi, Star Rafineri’de çalışan taşeron bir metal işçisi, HT Solar direnişçisi, Mesleki Eğitim Kurultayı Hazırlık Komitesi, MİB ve Tofaş’ın öncülerinden Mehmet Altun konuştu. Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu’nun (BDSP) ve direnişteki Akkim işçilerinin de mesajları okundu.

Zeycan Balcı konuşmasında, mücadelenin yalnızca bir parçası olarak hukuki süreçleri işlettiklerinden, mücadele alanında olduğu gibi hukuk alanında da birçok kazanım elde edildiğinden bahsetti. İşçi sınıfının mücadelesine destek olmaktan, TOMİS ile çalışmaktan gurur duyduklarını söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

MİB adına yapılan konuşmada TOMİS’in Metal Fırtına’nın ruhunu yansıttığı söylendi. TOMİS’in bugün TİS görüşmelerinde yetkili olmadığı ama bu süreçte bir taraf olduğunu, fabrikalarda herkesin TOMİS’in sözünü dikkate aldığı dile getirildi. Konuşmada şunlar söylendi:

“MESS ve sendika ağaları OHAL'e, grev yasağına güvenmektedir. metal işçisi fiili greve hazırlanmalıdır, kazanana kadar grev bakışıyla hareket etmelidir. Grev yasağının hiçbir ahlaki ve hukuki karşılığı yoktur. Metal işçisi kenetlenir ve şalteri indirirse o zaman kazanır. Grev yasağı hiç bir anlam ifade etmez.”

Konuk konuşmalarının ardından yönetim kurulu faaliyet raporu, disiplin ve denetleme kurullarının raporları okunarak ibra edildi.

Verilen aranın ardından delege konuşmaları yapıldı.

“Metal işçisinin tek seçeneği fiili grev!”

İlk olarak söz alan TOMİS eski başkanı Erhan Sarıbal, 2 yılı aşkın süreçte yaşananları, karşılaşılan zorlukları aktardığı konuşmasında “Hatalarımızdan dersler çıkartarak, birliğimizi güçlendirerek yol yürümeliyiz” diye konuştu.

Pek çok fabrikadan işçilerin yaptığı konuşmalarda ana vurgu sendikal demokrasi ve fiili mücadele üzerine oldu. Farklı iş kollarından da verilen örneklerle grev yasaklarına karşı ve hak almak için bugün tek yolun fiili grev ve direniş olduğunun altı çizildi.

MESS’in ve işbirlikçi, icazetçi sendikaların dayatmalarına, oyunlarına karşı metal işçisinin tek seçeneğinin grev olduğuna dikkat çekildi. TOMİS üyesi işçiler genel kurulda bu konuda irade birliği ortaya koydular.

Son olarak aday yönetim kurulu adına bir konuşma yapıldı. Konuşma yapan bütün delegelerin TOMİS'in mücadele anlayışını yansıttığına dikkat çekilerek işçi demokrasisinin, söz-yetki-karar hakkının işçi sınıfında olması gerektiği ve TOMİS'in ‘yeninin inşası’ anlamına geldiği noktalarının üzerinde durulduğu belirtildi. TOMİS aday yönetim kurulunun, TOMİS'in ilke ve anlayışına sahip çıkacağı ve herkesin bu anlayışa, ilke ve işleyişe sahip çıkması gerektiği vurgulandı.

Konuşmanın ardından "Metal işçisi kazanacak!" sloganıyla oylamaya geçildi.

Seçim tamamlandıktan sonra, yeni genel başkan Fikri Möhürlü bir konuşma gerçekleştirerek TOMİS’in mücadele kararlılığını bir kez daha ortaya koydu.

Ardından yönetim sahneye çıkarak salonu selamladı. Hem salon hem de sahnede olan yönetim kurulu üyeleri birbirlerini alkışlayarak başarı dilediler.

Kızıl Bayrak / Bursa