SES: Tükeniyoruz, ölüyoruz!

SES İstanbul Şubeleri Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi önünde açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 02 Ekim 2020
  • 16:57

Sağlık emekçileri, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi önünde yaptıkları basın açıklamasıyla insanca yaşama ve çalışma için taleplerini açıkladı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubelerinin başhekimlik önünde yaptığı basın açıklamasında “Can güvenliği yok, iş yükü çok, performans adaletsiz, tükeniyoruz, ölüyoruz!” pankartı açıldı. Sağlık emekçileri “Güvenlikli çalışma alanı istiyoruz!”, ”Alkışlar balkonda nöbet ücretleri askıda kaldı!”, “Performans sağlığa zararlıdır”, “Şehir hastanesi dediniz ticarethane çıktı”, “Taşeron ölüm demektir”, “Herkese eşit temel ücret” dövizlerini taşıdı.

SES Bakırköy Şube Eşbaşkanı Nezahat Altınsoy tarafından okunan açıklamada, AKP'nin iktidara geldiği günden bu yana sağlık alanında uyguladığı neoliberal “sağlıkta dönüşüm” programına değinilerek sağlık emekçilerinin iş güvencesinden yoksun, esnek ve kuralsız çalıştırılmak istendiği ifade edildi.

Sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının ağırlaşmasının yanı sıra yöneticilerin de sağlık emekçilerini itibarsızlaştıran ve hedef gösteren söylemlerinin sağlıkta şiddetin önünü açtığı vurgulandı. Pandemi ile birlikte zaten ağır olan koşulların daha da ağırlaştığı anlatılarak “Yapılması gereken tek bir şey vardı. O da sağlık çalışanı sayısını OECD ülkelerindeki ortalamaya yaklaştırmak ve tüm sağlık emekçilerinin kadrolu bir şekilde istihdam edilmesinin sağlanması” dedi.

“Performansa dayalı ücrete son!”

Açıklamanın devamında, sağlık emekçilerinin performansa dayalı ve yoksulluk sınırının altında ücret aldığına dikkat çekerek ek ödemelerde usulsüzlük ve eşitsizlik olduğunu belirten Altınsoy, taleplerini şöyle ifade etti: “Sağlık çalışanları arasında iş barışını bozan ve ayrımcılığı körükleyen performansa göre ücretlendirme son bulmalı tüm sağlık emekçilerine ayrımsız bir şekilde çalışırken ve emeklilikte insanca yaşamaya yetecek ücret verilmelidir.”

Sadece Covid-19 pandemisinde 99 sağlık emekçisinin yaşamını yitirdiği, 40 binin üzerinde sağlık emekçisinin  koronavirüse yakalandığı söylenerek “Bu nedenle siyasi iktidarın bir an önce sağlık emekçilerinin seslerine kulak vermesi, taleplerini yerine getirmesi gerekmektedir. Aksi takdirde nasıl ki, Covid-19 pandemisiyle mücadele ederken kolkola giriyorsak, bizleri yoran, tüketen ve öldüren sisteminize karşı da da kolkola girecek ve pandemiyi de sisteminizi de tarihin çöplüğüne göndereceğiz” denildi.