Serel Seramik’te provokasyona geçit yok!

Serel Seramik’te Çimse-İş Sendikası ve Elginkan Vakfı ortaklığında provakasyon gerçekleştirildi buna rağmen Serel işçileri direnişe devam dedi. EİB ise Serel ve Termokar işçilerini ziyaret etti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 27 Temmuz 2022
  • 18:20

Serel Seramik’te Çimse-İş Sendikası ve Elginkan Vakfı ortaklığında provokasyon gerçekleştirildi. Bu saldırıya rağmen Serel işçileri direnişe devam dedi.

Manisa Organize Sanayi’de kurulu ECA Serel Fabrikası'nda işçilerin sendika değiştirmesinden kaynaklı 6 işçi işten atıldı, fabrika bir süre durduruldu. Yıllık izinleri olanların izinleri zorla kullandırılırken, olmayanlar ücretsiz izne çıkartıldı. İşçiler 25 Temmuz günü sendika seçme özgürlükleri için hem fabrika yönetimine hem de patronla işbirliği halinde hareket eden Çimse-İş Sendikası’nın tutumuna karşı fabrika önünde açıklama yapmıştı.

Serel işçileri provokasyona gelmedi

Bu süreçte yine Türk-İş Konfederasyonu’na bağlı Kristal-İş Sendikası’na geçen işçiler nasıl bir yol yürüyecekleri konusunu tartışmak üzere bir görüşme gerçekleştirdiler. Şu anda yetki sürecini bekleyen 600 Serel işçisinin iradesini ortaya çıkaracak eylemler yapmaya devam ediyor. Dün tekrar eylem kararı alıp bu sabah Manisa Organize Sanayi içerisinde buluşup yürüyüş ile fabrika önüne gidildi. İşçiler Çimse-İş Sendikası ve patron iş birliği ile düzenlenen provakosyon girişimiyle karşı karşıya kaldı. Çimse-İş Sendikası ve Elginkan Vakfı yönetim kurulu başkanı Gaye Akcan ortaklığıyla Serel işçisi olmayan, Çimse-İş içerisinde görevli olduğu tahmin edilen bir grupla Serel işçilerinin eylemini provoke etmeye çalıştı. Hakaret ve küfürlerle Serel fabrikasının kapısını kollayan Çimse-İş önlükleri ile işçilere gözdağı vermeyi hedefleyen grubu polisler korurken, fabrika önüne gelindiğinde kalkanlarla Serel işçileri sürüklenmeye çalışıldı. Tüm baskı ve provokasyonlara rağmen Serel işçileri basın açıklamalarını okuyarak güçlü biçimde sloganlarını attı.

İşçiler dışarıdan getirilen bu gruba karşı işyeri kimliklerini kaldırarak "Serel'in sahibi Serel işçisi" sloganları attı. Çimse-İş grubunun tahrikleri nedeniyle gerginlik çıksa da, Serel işçileri birlikte hareket etmeyi sürdürdü. "Satılmış sendika istemiyoruz!" sloganları güçlü şekilde atılarak sendika seçme özgürlüğünü savundu. Fabrika önünde açıklama okunduktan sonra yürüyüş ve sloganlarla geri dönüldü. Burada da eski işyeri temsilcisi, CHP milletvekili konuşmalar yaptı, ardından işçiler daha sonra tekrar yapacakları eylemde buluşmak üzere alandan ayrıldı.

EİB’den Serel ve Termokar işçilerine ziyaret

Ege İşçi Birliği de sabah sat: 07.30'da toplanma alanına gelerek Serel işçilerinin eylemine destek verdi. EİB sözcüsü konuşma yaparak işçilerin eylemini selamladı. Konuşmada Gemi Söküm ve TPI işçilerinin mücadeleleri özetlenerek, birlik olmanın, kararlı durmanın öneminden bahsedildi. Ayrıca Serel işçilerinin verdiği mücadelenin haklılığı vurgulanırken, sendikal bürokrasinin sınıfımızı getirdiği nokta teşhiri yapıldı, tabandan örgütlenme ve mücadelenin kazanım getireceği söylendi.

Ege İşçi Birliği üyeleri Serel'in ardından 28 gündür sendikalaşma çalışması yürüttükleri için işten atılan ve direnişte olan Birleşik Metal-İş üyesi Termokar işçilerini ziyaret etti. Serel'de yaşanan süreç aktarılırken, TPİ'deki kazanım ve muhtevası üzerinden sendikal hareketin durumu canlı şekilde tartışıldı. Karşılıklı örgütlenme ve mücadele deneyimlerinin konuşulduğu ziyarette son Serel ve Termokar işçileri için dayanışma sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir