Pressan direnişinin sesi Yol TV’de!

Pressan direnişinin sesi Yol TV’de. Çelik ve Acar, işçi-emekçilerin kendi yasalarına göre hareket etmenin ihtiyacının altını çizerek mücadele çağrısı yaptılar.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 26 Temmuz 2022
  • 18:00

Sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan Pressan işçilerinden Selçuk Çelik ve TOMİS genel sekreteri Dilbirin Acar dün akşam Yol TV'de yayınlanan Grev Gözcüsü programına katıldı.

Örgütlenme sürecine değinen direnişçi işçi Selçuk Çelik, ekonomik krizin etkisini artırmasıyla sendikalaşma sürecini hızlandırdıklarını, ancak örgütlenmenin açığa çıkmasıyla patronun işten atma saldırısını devreye soktuğunu ifade etti. 22 Mayıs günü itibariyle de direnişe geçtiklerini söyledi. İşçiler arasında sendikalaşma eğiliminin arttığına işaret eden TOMİS genel sekreteri Dilbirin Acar, Pressan fabrikasında çalışan işçilerin asgari ücretli olarak sendikasız bir şekilde çalıştırılmasına rağmen, patronun MESS üyesi olduğuna vurgu yaptı.

Ocak ayı itibariyle verilen sendikal mücadelenin kazanımlar sağladığını, ancak yetmediğini söyleyen Çelik, işçinin söz yetki karar hakkına sahip olduğu TOMİS sendikasını tercih ettiklerini ifade etti.

Fabrikalarda, işyerlerinde sendikalaşmanın oranının düşük olduğunu ifade eden Acar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Türk Metal çetesine verilen yetkiyle Pressan fabrikasında ikinci bir patronun getirildiğini ifade etti. Anayasal hak olan işçinin istediği sendikaya üye olma hakkının çiğnendiğini, Türk Metal çetesi ile Pressan işçileri üzerindeki baskının, sömürünün artacağını, Türk Metal çetesine karşı mücadelenin ihtiyacını vurguladı.

Pressan fabrikasındaki sendikal örgütlenmenin önemli deneyimler barındırdığını söyleyen Çelik, mücadeleyi daha da ileriye taşımanın önemini vurguladı.

Pressan fabrikasında da sermayenin, sendikal bürokrasinin ve iktidarın politikalarına karşı bir mücadelenin yaşandığını söyleyen Acar, sendikacılığı, patronla uzlaşan değil, devrimci bir perspektifle hayata geçirdiklerini ifade etti.

Örgütlenme ve direniş sürecinde yasal süreçlerin tamamının işletilmesine rağmen, herhangi bir yanıt alamadıklarını ifade eden Çelik ve Acar, işçi-emekçilerin kendi yasalarına göre hareket etmenin ihtiyacının altını çizerek, mücadele çağrısı yaptılar.

Kızıl Bayrak / Esenyurt