Sendikal tahammülsüzlüğe karşı Hugo Boss’ta direniş

Teksif Sendikası, Hugo Boss’ta işten atılan işçiler için Gaziemir Serbest Bölge girişinde eylem yaparken işten atılan Fatih Uyda direnişe başladığını duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 13 Mayıs 2017
  • 15:54

Hugo Boss fabrikasında çalışan ve Teksif Sendikası’na üye olduğu için işten çıkartılan Fatih Uyda için bugün Gaziemir Serbest Bölge girişinde eylem yapıldı.

Saat 11.30’dan itibaren serbest bölge girişinde toplanmaya başlanırken. Servislerin çıkacağı saatte pankart, döviz ve flamalarla işten çıkan ve işe giden işçiler karşılandı.

Sendikaya tahammülsüzlük ve işten atma

Fabrikanın vardiya çıkışı beklenirken basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını okuyan, işten çıkartılan Mehmet Fatih Uyda 15 yıldır Hugo Boss’ta çalıştığını ve 12 yıldır sendikal mücadele yürüttüğünü belirterek “Sendikaya üye olduğum için 20 Mart ta hakkıma yönelik çeşitli iftiralarla tazminatsız işten çıkartıldım” diye konuştu.

Sendikalı olmanın anayasal bir hak olduğunu hatırlatan Fatih Uyda çeşitli bahanelerle sendika üyelerinin işten çıkarıldığını belirtti. Fabrikada çeşitli baskılar uygulandığına dikkat çeken Uyda, bunları şöyle sıraladı: “İşten çıkarma, üretim bandını değiştirme,akla ve mantığa sığmayacak psikolojik baskılar uygulanmakta, mobbing baskısıyla içeride çalışmayı zorlaştıran huzursuzluk ortamı yaratılmaktadır.”

Sendikal haklar için direniş

Fabrikada 12 yıldır, 350 civarında işçinin sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atıldığını söyleyen Uyda, “Gözünü kâr hırsı bürümüş patronların karşısında işçiler birlik olmalı ve dayanışma içinde mücadele yolu ile bu oyunu bozmalıdır” ifadelerini kullandı. Bu haksızlıklara karşı sendikalaşma talepleri kabul edilinceye kadar Esbaş önünde tek başına direnişe başladığını duyuran Uyda, tüm işçi ve emekçileri direnişi sahiplenmeye çağırarak konuşmasını bitirdi.

Ardından Teksif Genel Başkan Yardımcısı Ersin Çelik konuştu. Konuşmasına “20 Mart’ta haksız ve hukuksuz yere işten atılan Mehmet Fatih Uyda'ya destek vermek için buradayız” diyerek başlayan Çelik, Hugo Boos yönetimini sendika üyelerine karşı sergilediği tutumdan dolayı uyardıklarını dile getirdi. Soma Katliamı’na ve iş cinayetlerine de değinilen konuşmanın ardından eylem alkış ve sloganlarla son buldu.

Eyleme BDSP, Eğitim Sen, Deriteks, EMEP de destek verdi.

Kızıl Bayrak / İzmir