Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte gelen performans ve geri ödeme sistemleri üniversite hastanelerinin ticarethaneye dönmesine ve sağlık hizmetinin aksamasına yol açıyor. Bu sürecin İstanbul Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi hastanelerine yansımalarına ilişkin Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ile İstanbul Tabip Odası (İTO) tarafından basın açıklaması yapıldı.
Saat 12.30’da İstanbul Tıp Fakültesi önünde başlayan eylem, polis ve özel güvenlik yığınağı altında gerçekleştirildi.
“Bu sistem üniversite hastanelerini çalışamaz hale getiriyor”
Eylemde İTO Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu tarafından İTO adına basın açıklaması okundu. Açıklamada Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın ardından üniversite hastanelerinin ciddi bir mail krize girdiği ve hizmetlerinin aksadığı ifade edilerek şunlar söylendi: “Üniversite hastanelerine başvuran zor hastaların tanıları, tıbbi ve cerrahi tedavileri için yapılan harcamalar, bu hizmet karşılığında SGK tarafından fakültelere ödenen rakamların birkaç katı fazlasına çıkmakta, yatırılan her hasta, yapılan her ameliyat hastanelerimizin zarar hanesine yazılmaktadır.”
“Sorunun çözümü için atılan adımlar yasa dışı ilan ediliyor”
Bu durumu giderecek herhangi bir adım atılmadığı, çalışma koşulları ağırlaştığı, performans ödemelerindeki azalma nedeniyle yüzlerce hemşirenin bu hastanelerden ayrıldığı belirtilen açıklamada birçok bilim dalı servislerinde yatak sayısının azaltıldığı bazılarınınsa kapatıldığı aktarıldı.
Buna karşı yaptıkları basın açıklamasının hastane yönetimi tarafından “yasa dışı” ilan edildiğine dikkat çekilen açıklamada sağlık çalışanlarının kayıplarının giderilmesi, özel hastane işletme modelinin ortadan kaldırılması istendi.
“Çalışanların hakları ödenemiyor”
SES adına açıklamayı ise SES Aksaray Şubesi Kadın Sekreteri Aynur Gürcan okudu. “İstanbul Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi hastanelerinde çalışanların performans maaşları üç aydır ödenmiyor, ne zaman ödeneceği de belli değil. Sağlık hizmetlerinde hekim ve hekim dışı çalışan personele hizmete katkıları oranda döner sermaye bütçesinden yapılan ödemelerin aksaması, ne zaman ödeneceğinin belli olmaması yoksulluk sınırı altında çalışan biz sağlık çalışanlarının zor günler geçirmesine neden olmakta” ifadeleriyle başlayan açıklamada yıllardır hemşire yatakhanesi olarak kullanılan binanın da “kamu sosyal tesisi” statüsüne getirilerek ücrete tabi tutulmasına tepki gösterildi. Bu nedenlerle kurumdaki hemşire sayısının yetersiz hale geldiği belirtilen açıklamada, aldıkları ücretin çoğunun da “parça başı iş” mantığıyla ödendiği ifade edildi. Açıklamanın devamında “Hastanelerimizin sorunlarının çözümü konusunda kılını kıpırdatmayan üniversite yönetimi, aldığımız basın açıklaması kararımızı yasa dışı ilan ederek soruşturma ve baskıyla engellemeye çalışmıştır” denildi.
Açıklamaların okunmasıyla sonlanan eylemde “Sağlıkta tasarruf ölüm demektir!” ve “İnsanca yaşamak istiyoruz!” sloganları atıldı.
Kızıl Bayrak / İstanbul