Türk Tabipleri Birliği (TTB) sağlıkta şiddet örneklerinden biri olarak Dr. Ersin Arslan’ın ölümünün 7. yıldönümünde, sağlıkta şiddet yasası çıkarılması ve 17 Nisan’ın ‘Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü’ olması için ülke genelinde eylem yaptı.
Sabah sağlık kurumlarında katledilen meslektaşları için saygı duruşunda bulunurken, öğle saatlerinde de il tabip odalarının çağrısıyla basın açıklamaları yapıldı. Dr. Ersin Arslan’ın katledildiği Antep başta olmak üzere, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Mersin, Adana, Denizli, Artvin, Diyarbakır’ın da aralarında olduğu pek çok ilde eylem gerçekleştirildi.
“Yarattığınız şiddete teslim olmayacağız”
Antep’te, Dr. Ersin Arslan’ın katledildiği hastane önünde TTB Merkez Konseyi ve Antep-Kilis Tabip Odası’nın düzenleyicileri arasında olduğu bir etkinlik yapıldı. Etkinlikte konuşan Antep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Ramazan Sürücü, sağlıkta şiddetin nedenlerinden bahsederek sağlıkta dönüşüm programının yol açtığı ağır çalışma koşullarına, hasta yoğunluğuna ve şiddetin cezasız kalmasına dikkat çekti. Etkinliğe katılan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman da sağlıkta şiddet yasası çıkarılması taleplerinin göz ardı edildiğinin altını çizdi. Sağlık alanındaki sorunlar üzerinde duran Adıyaman, bunlardan sorumluluğu bulunan yetkililere şöyle seslendi: “Sosyal ve özlük haklarımızın iyileştirilmesiyle ilgili taleplerimizden hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz! Toplum sağlığını olumsuz etkileyen hiçbir soruna duyarsız kalmayacağız. Etik ve deontolojik değerleri korumaktan ve halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti verme kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz. Sağlık çalışanlarına yönelik hürmetsiz, itibarsızlaştırıcı, hekim ve hastayı karşı karşıya getirici söylemlerinize teslim olmayacağız. Yarattığınız şiddete teslim olmayacağız!”
“AKP iktidarı yaşamımızı ve haklarımızı yok saydı”
Ankara’da Sağlık Bakanlığı önünde eylem yapıldı. Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, sağlık hizmeti üretirken arkadaşlarının yaşamlarını kaybettiğine dikkat çekerek öldürülen sağlık emekçilerini sıraladı. Mecliste sabahlara kadar komisyon toplantılarına katıldıklarını, şiddeti durdurmanın çarelerini bulmaya çalıştıklarını, yürüyüşler yaptıklarını belirten Bulut “Ancak AKP iktidarı, tüm bu katliamları ve hekimlerin sağduyusunu görmesine karşın sağlıkta şiddeti durdurma noktasında bir adım bile atmadı. Tam tersine hekimlerin yaşamlarını ve çalışma haklarını yok sayan uygulamalarını arttırarak sürdürdü. SABİM ve CİMER gibi uygulamalarıyla hekimleri hedef tahtasına oturtmaktan asla geri adım atmadı” dedi.
İstanbul’da Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ana binası önünde yapılan eylemde TTB’nin ortak açıklaması okundu. Sağlık Bakanlığı’nın sağlıkta artan şiddetten sorumlu olduğuna değinilen açıklamada, sağlık çalışanlarının can güvenliğini sağlama görevini yerine getirmesi istendi. Akşam saatlerinde hekimler Kadıköy İskele Meydanı’nda da nöbet tutarak taleplerini dile getirdi.
İzmir’de sağlık emekçileri Konak Eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. Bununla birlikte, Ege Üniversitesi Hastanesi , Dokuz Eylül Hastanesi, Tepecik Araştırma Hastanesi, Yeşilyurt Devlet Hastanesi, Behçet Uz Çocuk Hastanesi, Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi, Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi, Gaziemir Devlet Hastanesi, Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi, Urla Devlet Hastanesi’nin aralarında olduğu sağlık kurumlarında sağlık emekçileri ‘sağlıkta şiddet yasası derhal çıkarılsın’ diyerek stand açtı.