İzmir ve Mersin’de Fernas işçileri için eylem

İzmir ve Mersin’de Fernas maden işçileri için eylem yapıldı ve “Karınlar aç, ayaklar çıplak. Somalı madenciler kazanacak” denildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Ekim 2024
  • 22:40

Fernas maden işçilerinin direnişi sürüyor. Talepleri ve sendikal hakları için 52 gündür direnen ve açlık grevinde olan işçilere dün (15 Ekim) polis saldırısı gerçekleşmiş ve işçiler gözaltına alınmıştı. İşçilerin çağrısı ile birçok kentte madencilerle dayanışma ve destek eylemleri gerçekleşti. 

“Somalı madenciler kazanacak”

İzmir’de 16 Ekim Çarşamba günü saat 19.00’da Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplanan kitle, madencilerle dayanışmayı yükseltti, saldırları protesto ederek işçilerin taleplerinin karşılanmasını istedi. 

“Karınlar aç, ayaklar çıplak. Somalı madenciler kazanacak” yazılı Bağımsız Maden-İş imzalı pankartın açılmasıyla başlayan eylemde kısa bir konuşma gerçekleştirilen Fermas maden işçilerinin 52 gündür süren direnişleri aktarıldı. AKP Milletvekili Fernas Madeni sahibinin yasa kural tanımaz adımları, buna karşı gerçekleştirilen mücadeleye gösterilen baskı ve saldırılar, işçilerin günlerdir muhattap bulamaması, bunun üzerine başlanan açlık grevi ifade edildi. “Maden işçileri yemiyor, hareket etmiyor ve konuşmuyorlar, Madencinin haklı mücadelesinin sesi olmak artık bizlerin görevi” denilen konuşmanın ardından basın metni okundu ve oturma eylemine geçildi. 

“Maden işçileri yapmış değildir”, “Direne direne kazanacağız”, “İşçilerin birligi sermayeyi yenecek”, “Vur vur inlesin patronlar dinlesin”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni” vb. sloganlarının atıldığı eylem oturma eyleminin ardından sonlandırıldı. 

Yaklaşık bir saat süren eyleme aralarında BDSP’nin de olduğu çık sayıda kurum katılarak destek verdi. 

Mersin’de Fernas işçileri için eylem

Mersin SGK eski binası önünde saat 17.00’da Fernas işçileriyle dayanışma eylemi yapıldı. Ortak açıklamayı Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası başkanı Nebil Birtek okudu. Açıklamada “Ölmek var, dönmek yok diyen; ayakları çıplak, karınları aç üç gündür Kurtuluş Parkı’nda direnen Fernas maden işçilerinin sesi olmak için buradayız” denildi.

Madencilerin taleplerinin duyurulduğu açıklamada son olarak şunlar denildi:

“Bizler 3 gündür tek kelime etmeyen, tek lokma yemeyen maden işçilerinin sesiyiz. Memleketin dört yanında meydanlarda madencilerin taleplerini onlar için haykırıyoruz. Hakları için, hayatları için direnen maden işçileri; tüm işçilerin, emekçilerin, toplumun sesi, adalet arayışı, umudu oldu. Maden işçilerinin ölmesine izin vermeyeceğiz. Maden işçilerinin sesi olacağız. Maden işçileri kazanacak!”

Açıklamanın ardından 10 dakikalık oturma eylemi yapıldı. Eylemde "İndik maden ocağına" türküsü hep birlikte okunarak sık sık “Maden işçileri yalnız değildir”, “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganları atıldı. Açıklamayı örgütleyen kurumlar şunlar:

Umut-Sen, Tüm Emekliler Sendikası 2017, Tüm Emekliler Sendikası 2021, Çağdaş Hukukçular Derneği, İnsan Hakları Derneği, Eğitim Sen, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Türkiye İşçi Partisi, Halkevleri 

Kızıl Bayrak / İzmir, Mersin