Kadıköy’de Fernas işçileriyle dayanışma eylemi

Açlık grevinde olan Fernas Madencilik işçileriyle İstanbul’da dayanışma eylemi yapıldı ve “Birleşik mücadele” çağrısı yükseltildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 16 Ekim 2024
  • 20:10

Açlık grevinde olan Fernas Madencilik işçileriyle İstanbul’da dayanışma eylemi yapıldı ve “Birleşik mücadele” çağrısı yükseltildi.

Bağımsız Maden-Iş’in çağrısıyla Süreyya Operası önünde yapılan eylemde “Ayaklar çıplak, karınlar aç, Somalı madenciler kazanacak!” yazılı pankart açıldı.

Eylemde ilk sözü alan Enerji Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, her yerde işçi- emekçilerin direndiğini hatırlatarak sendikal haklara yönelik saldırıları sıraladı. 

Sendikalı işçilerin kişisel bilgilerinin bakanlık tarafından paylaşıldığını belirten Keskin “İstedikleri kadar çırpınsınlar, yalın ayak direnen maden işçileri var, bu mücadele zaferle sonuçlanacak” dedi.

KESK İstanbul şubeler sözcüsü Burak Çetiner “Bir yanda Şimşek’in işçi düşmanı programı diğer yanda direnen işçiler var” dedi. Kamu emekçilerinin kamuda tasarruf tedbirlerine karşı mücadelesini aktaran Çetiner “Birlikte mücadele ile kazanacağız” dedi.

Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı Soma’dan Ankara’ya yürüyen madencilerin direnişini selamladı. Dört bir yanda maden işçileriyle dayanışma olduğunu belirten Saygılı lokal direnişleri birleştirmenin önemli olduğunu söyledi. Saygılı işçi sınıfına yönelik saldırılara ve çürüme ile yozlaşmaya karşı genel grev genel direniş çağrısı yaptı. 

İstanbul Tabip Odası’dan Ertuğrul Oruç sendikalaşma mücadelesi veren işçileri selamladı ve “birleşik mücadele için biz de hazırız” dedi. 

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’ndan Eren Edebali Ferhat Nasıroğlu’nun “marjinal” söylemlerine ve işçileri gözaltına aldırmasına tepki göstererek iktidarın sendika konusundaki ikiyüzlülüğünü teşhir etti.

Devrimci İşçi Partisi adına yapılan konuşmada sendikalaşmak isteyenlerin zor bir mücadele verdiğini vurguladı. 

Mağaza Market-Sen adına yapılan konuşmada “İşçiler anayasal hakları için açlık grevi yapıyor. Siz nasıl ekonomiyi düzelteceksiniz?” diye sordu.

DDSB adına yapılan konuşmada “direnişçi işçiler mücadele etmeden insanca yaşanamayacağını gösteriyor” dedi.

Konuşmaların ardından okunan açıklamada madencilerin direniş süreci aktarılarak şöyle devam edildi:

“İşçilerin haksız şekilde işten atılmasına izin veren İş Kanunun 25’e 2. Maddesi ise kıdem tazminatsız, işsizlik maaşı hakkının gasp edilerek ve başka işe girmeyi zorlaştıracak şekilde işçiyi damgalayarak işten atmaya fırsat tanıyor. Diğer taraftan ise anayasada sendikal üyelik ve faaliyetlerde bulunanlara yönelik baskı uygulanmasının hapis cezası ile cezalandırılacağı şeklinde hükümler yer alıyor.

Bu yasalar işçilerin haklarını ve canlarını korumuyor.

Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır’ın sözünü biz de buradan tekrarlıyoruz. Madem uygulamayacaksınız kaldırın bu yasaları:

Anayasa 51. maddeyi, TCK 118’i kaldırın!

Sendikalar kanununu kaldırın!

İSİG kanununu kaldırın!

TBMM köleliği yasalaştırsın!

Kaldırmıyorsanız uygulayın, madencilerin haklarını verin.

Haklarını alana dek mücadele kararlılığı gösteren madencilerin yanındayız.”

Açıklamanın ardından baretleri yere vuran inşaat işçileri madencileri selamladı.

Eylem boyunca “Zafer direnen emekçinin olacak”, “işçiler birlikte birlikte güçlü!”, “Birleşe birleşe kazanacağız!”,  “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/ İstanbul