Pressan’ın sesi Meclis’te...

CHP Milletvekili Sibel Özdemir, soru önergesi vererek Pressan direnişinin sesini Meclis’e taşıdı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 07 Temmuz 2022
  • 20:15

Pressan’da sendika düşmanlığına, MESS çetesine ve işten atmalara karşı TOMİS üyesi işçilerin direnişinin sesi yayılıyor. CHP Milletvekili Sibel Özdemir, soru önergesi vererek Pressan Direnişi'nin sesini meclise taşıdı. Özdemir, soru önergesinde sendikal faaliyetin çeşitli şekilde engellendiği belirtilerek Pressan’da gelişen sürece yer verdi.

TCK’nın 118’inci maddesinde yer alan “Sendikal faaliyetlerin engellenmesi suçu”nun hatırlatıldığı önergede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e şu sorular yöneltildi:

“1-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Pressan Madeni Eşya San. ve Tic. A.Ş. fabrikasında sendikal faaliyetlerin engellenmesi ve çalışma koşulları ile ilgili olarak son bir yıl içerisinde yapılan bir inceleme olmuş mudur? Bir inceleme olduysa işçilerin anayasal hakları olan sendkal faaliyetlerin engellendiği, üyesi oldukları sendikadan istifaya zorlandıkları, başka bir sendikaya zorla üye yapılmak istediği ve çalışma koşulları ile ilgili hangi tespitlerde bulunulmuştur.

2- Pressan Madeni Eşya San. ve Tic. A.Ş. fabrikası yönetiminin işçilerin e-devlet şifrelerini zorla aldığı ve Türk Metal Sendikası temsilcilerine verdiği iddiaları doğru mudur? Bu konuda bir inceleme başlatılması gündemizde midir?

3- Pressan Madeni Eşya San. ve Tic. A.Ş. fabrikası yönetiminin işçileri Türk Metal Sendikası’na üye olmaya zorladığı ve olmamaları durumda işten atmakla tehdit ettiği doğru mudur? Bakanlığın bu iddia karşısında bir inceleme başlatacak mıdır?

4- Sendikal faaliyet yürütmeleri ve fabrika yönetimine haklarını taleplerini iletmeleri karşısında haksız ve hukuksuz şekilde işten çıkarılan işçilerin işlerine geri dönmeleri konusunda bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?
5- Pressan Madeni Eşya San. ve Tic. A.Ş. fabrikasında TOMİS üyesi işçilerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapmış oldukları yazılı şikayet başvurularının ve basın açıklamaları ile gündeme getirdikleri iddiaların bakanlığınızın ilgili birimlerince araştırılmamasının gerekçesi nedir?

6- Sendikal faaliyetin engellendiği gerekçesi ile bakanlığına ulaşan şikâyet başvurularının son on yılda yıllara, illere, sektörlere göre sayısal dağılımı nedir ve bu şikayet başvurularının kaçıyla ilgili bir inceleme yapılmış ve sonucunda bir yaptırım uygulanmıştır?

7- Sendikal faaliyetlerin özgürce yürütülmesi ve işçilerin anayasal haklarının korunması amacıyla bakanlığınızın daha etkin bir çalışma yürütmesi veya bu amaçla yen bir kurumsallaşmaya gitmesi gündeminizde midir?”