Pressan'da direniş 11. gününde...

Pressan işçilerinin direnişi yoğun polis ablukasına rağmen fabrika önünde 11. gününde sürüyor. HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, işçilerin talebini Meclis'e taşıdı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 02 Haziran 2022
  • 11:55

Pressan’da direniş 11. gününde sürüyor. TOMİS üyesi işçilerin işten atmalara ve sendika düşmanlığına karşı direnişi Pressan sermayedarının oyunlarına rağmen kararlılıkla sürüyor.

Fabrika önünde  polis ablukası varken, bir grup sivil polis de fabrika bahçesinde bekledi. Pressan patronu içeride baskıyı artırmasına rağmen örgütlenme çalışmalarını engelleyemiyor. Ancak her gün yeni baskı yöntemlerini devreye sokuyor.

Züleyha Gülüm Pressan işçilerin talebini Meclis'e taşıdı

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, sendikal hakları ve işe geri dönüş için direnen Pressan işçilerinin taleplerinin karşılanması kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergede şu ifadeler yer aldı:

“İstanbul Esenyurt’ta bulunan metal fabrikası Pressan’da düşük ücret ve kölelik koşullarına karşı işçiler Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası'na (TOMİS) üye olmuşlardır. İşçiler, sendikaya üye oldukları ve sendikal faaliyet yürüttükleri için Ocak ayından itibaren sistematik biçimde baskıya ve mobbinge maruz bırakılmıştır. Son olarak sendika üyesi iki işçi sendikal faaliyet yürüttüğü için hukuksuzca işten çıkartılmıştır. İşten çıkartılan işçilerden birinin tüm bölümler adına sendikanın işyerindeki temsilcisi, diğerinin de çalıştığı bölümünün işçi temsilcisi olduğu göz önüne alındığında; Pressan işçilerine gözdağı vererek hak mücadelesini engellemeye ve bastırmaya yönelik bir saldırı olduğu açıktır.

Bununla birlikte Metal Eşya Sanayicileri Sendikası (MESS) üyesi olan Pressan işvereni, söz konusu işçiler olduğunda işçilerin Anayasal hak olan sendikaya üye olma hakkına saldırmakta beis görmemiştir. Pressan yönetiminin; fabrikada çalışan işçilere keyfi tutanak tutturduğu, bir grup işçiyi yanına çekmek için maaş artışı yaptığı, tüm işçilere zam yapmayarak Anayasanın eşit davranma ilkesini çiğnediği, fabrikada 'ikna odaları' kurduğu ve işçilere baskı yapıldığı basında yer alan bilgiler arasındadır.

Sendikaya üye oldukları ve sendikal faaliyet yürüttükleri için hukuksuzca işten çıkartılan Pressan işçileri, sendikal hakları ve talepleri için 11 gündür fabrika önündeki direnişlerine devam etmektedir. Pressan işçilerinin talepleri; sendikal örgütlenmelerin önündeki engellerin kaldırılması, baskı ve mobbingin son bulması, işten atılmaların yasaklanması ve herkese iş ve gelir güvencesinin sağlanmasıdır.

Bu bağlamda;

Fabrika önünde direnen Pressan işçilerinin haklı talepleri karşılanacak mıdır?

Pressan işçilerinin sendikal haklarını engelleyerek suç işleyen işveren hakkında TCK’nın 118. Maddesi uyarınca açılmış herhangi bir soruşturma mevcut mudur? Böyle bir soruşturma açılmamışsa gerekçesi nedir?

Bakanlığınızca Pressan işyerinde işçilerin ve örgütlü oldukları sendikanın kamuoyunda dile getirdikleri şikayetlerle ilgili ne tür işlemler yapılmıştır? İşçilere yönelik sistematik hak ihlallerine karşı Pressan hakkında bir yaptırımınız olacak mıdır?

Haksız ve keyfi biçimde işten çıkarılan sendika üyesi iki işçinin mağduriyetinin giderilmesi ve haklarının iadesi için herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?

Pressan yönetiminin bir grup işçiyi yanına çekmek için maaş artışı yaptığı, tüm işçilere zam yapmayarak Anayasanın eşit davranma ilkesini çiğnediği, fabrikada “ikna odaları” kurularak burada işçilere baskı yapıldığı doğru mudur?

Pressan yönetiminin fabrika önünde direnen işçiler ile fabrikada çalışmaya devam eden işçiler arasında gerginlik yaratmak amacıyla provokasyon hazırlığından haberdar mısınız?

İşçilere yönelik sendikal suçların önlenmesi amacıyla etkili bir denetim mekanizması kurmayı düşünüyor musunuz?”

Kızıl Bayrak / Esenyurt