Pegasus'ta işten atma saldırısı

Pegasus tarafından 11 işçi tazminatsız işten çıkarıldı. Nakliyat-İş Genel Sekreteri Erdal Kopal "Bu saldırılar bizi yıldıramayacak, Pegasus'a sendika girecek" diyerek işten atmalara tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 15 Ağustos 2021
  • 08:00

Pegasus hava yolu şirketinin İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bulunan şubesinde DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası’nda örgütlenen işçilere dönük işten atma saldırısı devam ediyor. 1 Temmuz’da işten çıkarma yasağının bitmesinin hemen ardından 40 işçiyi tazminatsız çıkaran şirket 11 kişiyi de “performans düşüklüğü” bahanesi ile işten çıkardı.

“Sendikalaşma irademiz sürüyor”

DİSK Nakliyat-İş Sendikası Genel Sekreteri Erdal Kopal, gazetemize yaptığı değerlendirmede Pegasus patronunun tehditle vazgeçiremediği öncü işçileri işten atarak yıldırmaya çalıştığını belirterek “Genel olarak Türkiye’de patronların yasa tanımaz, sendika tanımaz tavrını bir kez daha Pegasus’ta görüyoruz. Tüm bu engelleme, baskı ve tehditlere rağmen yol alıyoruz. Sendikalaşma kararlılığımız ve irademiz sürüyor” dedi.

İş kolunda örgütlenmenin zorluk alanlarına değinen Kopal, sendikalı işçilerle birlikte eylemlerin sürdüğünü ifade etti. Sabiha Gökçen Havalimanı personel giriş-çıkışlarında dağıttıkları bildirilerle Pegasus işçilerine sendikaya üye olma çağrısı yaptıklarını belirtti.

“Sendikalaşmayı kırmak istiyorlar”

Kopal, 6500 kişinin çalıştığı Pegasus’taki çalışma koşullarını şu şekilde anlattı:

“Sendikalaşmayı kırmak ve gözdağı vermek için sendikalaşan işçiler kod 29, ücretsiz izin, kısa çalışma ödeneği, işten çıkarılmalarla karşı karşıya kalıyor. İşçiler en ufak bir problemde istifa baskısı ve işten çıkarma tehditi altında çalışmaya zorlanıyor. Düşük ücretlerle çalışan işçiler üzerinde baskı ve mobbing çok yoğun. Dinlenmeden uçuşa gönderiliyor, uçuşun olmadığı günlerde de evde hazır beklemeleri isteniyor. Sosyal yaşamları yok sayılan işçiler kölece çalışma koşullarına karşı Nakliyat-İş’e üye oldular.”

“İnsanlık dışı çalışma koşullarına izin vermeyeceğiz”

Pegasus patronunun önceki zamanlarda 400-500 işçi çıkaracağı söylentilerini yaydığı ancak buna cesaret edemediğini belirten Kopal şunları ifade etti:

“İlk zamanlar 400-500 kişi çıkarılacağı söyleniyordu ancak direnişimiz nedeniyle kitlesel işçi kıyımına cesaret edemediler. Öncü işçileri çıkarmaya çalışıyorlar. Performans düşüklüğü bahanesiyle daha önce ödül alan kişiler işten çıkarıldı. Yine eylemlerimizin etkisi ile hiç zam yapılmayacağını söyleyen Pegasus patronu önce %7, ardından %15 zam yaparak içerde çalışan işçileri sendikadan vaz geçirmeye çalışıyor. Ancak Pegasus çalışanları öfkeli ve kalıcı bir şekilde problemlerin çözülmesini istiyor.

Nakliyat-İş olarak insanlık dışı çalışma koşullarına izin vermeyeceğiz. Pegasus’u büyüten işçiler bu eziyeti hak etmiyor. Pegasus’a sendika girecek.”

Kızıl Bayrak / İstanbul