“Patron ve sarı sendika baskısına son”

Urfa OSB’de bulunan Özak Tekstil’de iş bırakan işçiler sarı sendika dayatmasına ve patronun saldırılarına karşı basın açıklaması gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 28 Kasım 2023
  • 16:30

Urfa 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) bulunan Özak Tekstil işçileri, baskı, tehdit ve işten çıkarılmalara karşı iş bırakma eylemi yaparak, fabrika önünde basın açıklaması düzenledi.

Eylemde konuşan HEDEP Milletvekili Ferit Şenyaşar şunları dedi:

"Patronun karşısındayız. Sorunu çözmek için buradayız. İşçilerin Anayasal hakları biran önce sağlanmalı. Mobing son bulmalı. İşçileri tanımayan patronları bizde tanımıyoruz.”

 Ardından konuşan kadın iş yeri temsilcisi Funda Bağış şunları söyledi:

"Uzun yıllardır fabrikada çalışıyorum. Haklarımız için sendikaya üye olduk. Sendikaya geçtikten sonra sorunlarla karşı karşıya kaldık. Sarı sendikalar ailelerimizi arayarak üye olduğumuz sendikadan istifa etmeye zorladı. Ama biz vazgeçmedik. Sonuna kadar sarı sendikalara karşı mücadele edeceğiz."

Eylemde basın metnini okuyan Halil Karataş, fabrikada Hak-İş'e bağlı Öz İplik-İş Sendikası'nın yetkili olduğu bilgisini vererek, sendikanın işçinin değil patronun yanında olduğunu belirtti. Karataş, Öz İplik-İş’ten istifa edip  BİRTEK-SEN’e üye oldukları için patronun saldırdığını ifade etti. Talepleri karşılanana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayan Karataş, OSB’deki diğer fabrikalarda çalışan işçilere seslenerek dayanışma çağrısında bulundu.

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ise konuşmasında şunları dedi:

"Demokrasi, hak hukuktan bahsederler ama uygulamazlar. İşçiler özgür değil. İşçilerin hangi sendikaya üye olacağına patron karar veriyor. Sarı sendikalar da patronla işbirliği yaparak zulme ortak oluyor. Özak işçileri bu düzene karşı mücadele ediyor. Bütün işçiler, Özak işçileri ile birlikte direnmeli. Özak kazanırsa bütün işçiler kazanacak. Herkes Özak işçilerinin haklı mücadelesinin yanında olmalı. İşten atılan arkadaşımız işine geri dönene kadar direnmeye devam edeceğiz. Bizi sınıyor, ‘iki günde bırakırlar’ diyorlar. Ama biz direneceğiz. Bugünden itibaren kampanya başlatarak direnişi Türkiye’nin gündemine sokacağız. Arkadaşımız işine geri dönene ve sendika baskısı son bulana kadar direneceğiz.”