Özak’ta direniş sonlandı, mücadele sürecek

BİRTEK-SEN’e üye olan Özak Tekstil işçileri hakları için başlattıkları direnişin 80. gününde çadır direnişini sonlandırdıklarını ancak her yolla mücadeleyi sürdüreceklerini açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 13 Şubat 2024
  • 16:00

BİRTEK-SEN’e üye olan Özak Tekstil işçileri hakları için başlattıkları direnişin 80. gününde İstanbul’daki çadır direnişini sonlandırdıklarını açıkladı.

İstanbul’da TGS Akademi’de yapılan basın toplantısında BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen 27 Kasım’da direnişin başladığını anlattı ve kadın işçilerin yaşadığı baskıya dair şunları dedi:

"En son bir kadın işçi, tehdit ve baskılar sonucunda istifa etmeyince 27 Kasım günü işten atıldı. İşten atmalar başlayınca bu baskı ve tehditlerden bunalan 450’den fazla işçi 27 Kasım itibarı ile iş bırakarak direnişe başladı.” 

Urfa’daki direniş sırasında valilik ve emniyetin yanı sıra İl Müftülüğü, Ticaret ve Sanayi Odası yönetimleri ile AKP’li Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'ün de engellemeleriyle karşı karşıya geldiklerini hatırlatan Türkmen, gönüllü 10 işçi ile birlikte direnişlerini İstanbul’da Özak Holding’in önüne taşıdıklarını aktardı. Direniş sürecini anlatan Türkmen şunları ifade etti:

"Özak Holding’in bulunduğu Zeytinburnu’nda kaymakamlık 1 hafta süre ile eylem yasağı getirdi. Aynı gün direnişi Başakşehir'deki Özak Tekstil’in önüne taşıdık. Ama 1 saat geçmeden Başakşehir Kaymakamlığı da yasak kararı aldı. Arkadaşlarımız gözaltına alındı. Özak işçilerini Urfa’ya sığdırmayan bu iktidar ve emrindeki mülki amirler, işçileri İstanbul’a da sığdırmadılar.

İşçi ve sendika düşmanı bir patronu korumak ve anayasal hakları için mücadele eden Özak işçilerinin direnişini boğmak için, valisinden kaymakamlarına, jandarmasından emniyetine, yargısından müftüsüne kadar bütün devlet güçlerini seferber eden iktidar, bu skandallara Çalışma Bakanlığı’nı da dahil etmiştir. İlçe kaymakamlıklarının son yasak kararlarının da ardından, bugün itibariyle İstanbul’daki çadır direnişimizi bitiriyoruz. 
Ancak atılan işçilerin geri alınması, işçilerin sendika seçme haklarının tanınması ve bu koşulla Levis’in bu işyerine üretim yaptırmaya devam etmesi ve fabrikanın kapanmaması için aynı sorumlulukla elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”

İstanbul’daki direnişlerini 80. günde sonlandırdıklarını söyleyen Türkmen, çeşitli kampanya ve etkinliklerle mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.