Özak Tekstil işçilerinin direnişi 68’inci gününde İstanbul’da bulunan Özak Holding önünde sürüyor.
Direnişin 68. gününde olan işçiler, BİRTEK-SEN ve Özak Tekstil yönetimi arasında ilk defa bir görüşme gerçekleştiğini duyurdu. 1 Şubat'ta gerçekleşen ve beş saat süren görüşmede, işçilerin taleplerinin tamamı kabul edilmedi. Görüşmenin sonucuna ve bundan sonrası sürecin nasıl ilerleyeceğine ilişkin açıklama yapıldı.
İşçiler adına basın açıklamasını okuyan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, 67 gün sonra ilk defa bir görüşme olduğunu söyleyerek, bunun önemli bir gelişme olduğunu ifade etti. Türkmen şunları ifade etti:
“Sonuçları bakımından olumlu değerlendirebileceğimiz birkaç nokta var. Bunlardan biri sendikanın muhatap alınması bunun devam etmesini istiyoruz. Ayrıca işçilerin işe iade edilmesi noktasında uzlaşmaya yakın durumda oldukları mesajı verdiler. Ancak işçilerin işe geri alınması için patron tarafı siparişlerin artması önkoşulunu sundu. Bugün siparişlerin durmasının, üretimin büyük ölçüde durmasının nedeni Özak Tekstil’de işçilerin uğradığı haksızlık, ağır çalışma koşulları ve sendika seçme özgürlüklerinin engellenmesidir. Önce sipariş gelsin işler artsın işçileri öyle alacağız tutumunu kabul etmiyoruz.”
Türkmen, Özak patronuyla gerçekleştirdikleri görüşmede tazminatını alamamış az sayıda işçinin de tazminatının verilmesi noktasında anlaşmaya varıldığını söyledi.
Türkmen, uzlaşma sağlayamadıkları taleplerden birinin “Grevde geçen günlerin ücretlerinin ödenmesi” talebinin kabul edilmediğini söyledi. Türkmen şöyle devam etti:
“Ayrıca işçiler hiçbir şey olamamış gibi işe dönüp çalışamazlar. Patronun iki ayı aşkın süredir aldığı tutum nedeniyle güvensizlik içerisindeler, işçiler işe alınırken üyesi oldukları BİRTEK-SEN ile protokol imzalanmasını talep ettik. İşçilerin örgütlenme haklarına sendika seçmelerine engel olmayacaklarını söylediler ancak sözlü beyanın ötesinde biz işçilerin örgütlü olduğu BİRTEK-SEN işçilerin haklarını güvence altına alacak protokol imzalanmasını istiyoruz.”
Türkmen, Özak patronuyla görüşmelerin süreceğini talepleri karşılanana dek eylemlerinin dozunun artarak devam edeceğini söyledi.
3 Şubat Cumartesi günü Özak Tekstil’in üretim yaptığı markalar önünde Türkiye ve dünya çapında eylemler yapacaklarını ifade etti. Özak Tekstil’in İstanbul ve Malatya’daki fabrikalarının üretim yaptığı markaların önlerine de bu eylemleri taşıyacaklarını Levi’s ve Zara’ya yurtdışında dava açacaklarını dile getirdi.