OVP’ye karşı “Emeğin mücadele programı”

DİSK OVP’ye ilişkin “Emeğin mücadele programını” yayınladı ve “Gelirde adalet, vergide adalet” talep etti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 12 Eylül 2023
  • 23:30

DİSK OVP’ye ilişkin açıklama yayınladı ve “Gelirde adalet, vergide adalet” talep etti.

Açıklamada deprem sonrası yapılan açıklamalara değinilerek OVP karşılaştırması yapıldı ve

“Yeni açıklanan 2024-2026 dönemi Orta Vadeli Programı da bu düzenin ruhuna uymaktadır” dendi.

OVP’nin emeğin mücadelesine dönük saldırganlığına vurgu yapılan açıklamada şunlar belirtildi:

“Orta Vadeli Program'da kadınlar, gençler ve engelliler başta olmak üzere işçi sınıfına daha da güvencesiz çalışma biçimleri dayatılmaktadır.  Programda uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ve platform çalışması gibi güvencesiz çalışma biçimlerinin yaygınlaştırılması bir hedef olarak belirtilmektedir. Böylece halihazırda esnek ve güvencesiz çalışma biçimlerine maruz bırakılan bu grupların daha da güvencesiz çalışmalarının önü de açılmış olacak.”

Emeklilik ve kıdem tazminatının gasp edilme tehlikesine değinilen açıklama da şunların altı çizildi:

“Görülen odur ki ülkeyi yönetenler kıdem tazminatını sürekli olarak başka başka adlar altında, farklı farklı çuvallara sokarak gasp etme hülyasından vazgeçmemektedir. Kıdem tazminatını hedef aldıkları her girişimde başta DİSK olmak üzere işçi sınıfından gerekli yanıtları alanlar, yine de gerçekleşmesi imkânsız bu hülyalarından vazgeçememektedir.

Evet, sermayenin ve sermaye iktidarı AKP'nin bir programı var. Emeği daha fazla yoksullaştırmak, daha fazla güvencesizleştirmek ve bölüşüm krizini büyütmek gibi temel direkler üzerine inşa edilen bu programın karşısına emeğin mücadele programı ile çıkmak DİSK'in üzerine düşen tarihsel bir görevdir.” 

Açıklamada son olarak önümüzdeki dönem planları aktarıldı:

“Bu değerlendirmelerin ışığında DİSK Başkanlar Kurulu'nda aşağıdaki konular ele alınmış ve görüş birliğine varılmıştır: 

DİSK Başkanlar Kurulu, bugüne dek Trakya, İstanbul, Kocaeli, İç Anadolu, Karadeniz, Güney Marmara olarak gerçekleştirilen Bölge Temsilciler Kurullarının Antalya ve Ege Bölgesi'nden başlayarak devam etmesini; Ege Bölge Temsilciler Kurulu'nun kitlesel bir eylem ile de taçlandırılmasını benimsemiştir.

Emeklilikte adalet ve emeklilere insanca yaşam" konusunu giderek önemini artıran bir örgütlenme ve mücadele alanı olarak tarif eden DİSK Başkanlar Kurulu, Emekli Sen sendikamızla birlikte DİSK'in bu mücadeleye öncülük etmesi gerektiği tespitinden hareketle, 24 Eylül 2023'te İstanbul Kartal'da büyük bir emekli buluşmasının organize edilerek başlatılacak bir mücadele sürecinin TBMM'nin açılmasıyla beraber devam etmesi benimsenmiştir.

Teknolojinin gelişmesi, dijitalleşme vb. süreçlerin çalışma hayatına, istihdama, sendikal örgütlenmeye etkileri konusunda sürdürülen çalışmaların bir parçası olarak 30 Eylül 2023'te İstanbul Müze Gazhane'de düzenlenecek olan 'Dijitalleşme, Emek, Gelecek ve Türkiye' başlıklı sempozyum için hazırlıklar gözden geçirilmiştir.

DİSK 17. Olağan Genel Kurulu bütün üye sendikaların hazırlıklarını tamamlamasının ardından Şubat 2024'te İstanbul'da toplanacaktır.”