Ölüm ve sömürü düzenine karşı 1 Mayıs’ta alanlara!

Petrokimya İşçileri Birliği, yayınladığı 1 Mayıs çağrısıyla işçileri kendi talepleri ve özlemleriyle 1 Mayıs’a katılmaya çağırdı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 28 Nisan 2023
  • 08:00

Petrokimya İşçileri Birliği’nin 1 Mayıs çağrısı şöyle:

Dünyanın dört bir yanında işçi ve emekçiler, 1 Mayıs’ta talepleriyle alanlara çıkmak için hazırlanıyorlar. Yoksulluk, savaş, adaletsizlik, eşitsizlik ve baskıya karşı işçiler alanlarda hesaplaşmak için örgütleniyor. Çünkü her 1 Mayıs’ta iki sınıf karşı karşıya gelir; emeğimiz üzerinden zenginleşen kapitalistler ve sömürüyle yoksullaşan işçi sınıfı ve emekçiler…

Ülkemizde son yıllarda işçi sınıfının çok yönlü sorunları artarak büyüdü. Ekonomik kriz burjuvaziyi ihya ederken, bizlere hep sefalet dayatılıyor. Çalışma ve yaşam koşullarımız hızla kötüleşiyor. İş cinayetleri ve katliamlar olağanlaştırılıyor. Düşük ücret politikaları, uzun çalışma saatleri, grev yasakları, hak gaspları, baskı ve tehditler ile günden güne köleleştiriliyoruz. Sektörümüzde çok sayıda fabrikada sözleşme süreci var ve hemen hepsi kapitalistlerin sefalet dayatmalarıyla, çeşitli haklarımızı gasp etme çabalarıyla sürüyor. Mayıs ayında bu fabrikalarda çalışan binlerce işçi greve çıkacak. Ekonomik krizin hızı taslakta yazdığımız talepleri ertesi gün eritmeye başlıyor bile. Bu şartlarda yalnız tek bir fabrikadan yürütülecek mücadelenin sınırları ortada. Tam da bu nedenle fabrikada yürütülen insanca yaşamaya yeten ücret mücadelesinin 1 Mayıs gibi bir günde de alanlara kitlesel biçimde yansıtılması gerekiyor. Sendikalar ise bu yaşadığımız sorunları çözecek anlayış, yönelim ve kapasiteden yoksun durumda. Bugün artık uzlaşmacı-yasalcı her anlayışın işçiye kaybettirdiği türlü örneklerle önümüzde.

Mücadelenin kıvılcımını tutuşturmak için 1 Mayıs’a!

Bugün yaşadığımız sorunlar üzerinden genel seçimlerde içi boş vaatler yayılıyor. Bizzat sorunların kaynağı olan kapitalizmle hiçbir sorunu olmayan farklı renklerde burjuva partileri umut tacirliği yapıyor. Kâr hırsına dayalı bu düzen Maraş merkezli depremlerde yüz binden fazla insanımızın canına mal oldu, hala depremzedeler yaşam savaşı veriyor. Bir oy vererek kimileri düzenin değişeceği hayalini yayıyor. Kimileri ise bu her yönden çürümüş düzeni manevi duyguları istismar ederek sürdürmeye çalışıyor. Hepsinin ortak yönü ise sömürünün devamlılığı olduğu gibi esas sorunlarımız adına tek bir kelime dahi söylenmiyor!

Ne bir oy vererek ne de kurtarıcı bekleyerek sorunları çözemeyiz. Bizlerin tek çözüm yolu omuz omuza vererek emeğin kurtuluşu mücadelesini büyütmektir. Üzerimize çöken bu karanlık tablodan ancak kararlı ve mücadeleci adımlarla çıkabiliriz. Bu 1 Mayıs’ta taleplerimizle, özlemlerimizle alanları dolduralım. Bizlere reva görülen bu koşullara karşı yürüteceğimiz dişe diş bir mücadelenin başlangıcını 1 Mayıs alanlarında yapalım!

Petrokimya İşçileri Birliği

28 Nisan 2023