Namet'e 73 milyon para cezası!

Kocaeli Çayırova'da kurulu bulunan ve her türlü kuralsızlığın kural sayıldığı Namet Gıda'ya, Rekabet Kurulu tarafından 73 milyon idari para cezası kesildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Eylül 2024
  • 19:45

Kocaeli Çayırova'da kurulu bulunan ve her türlü kuralsızlığın kural sayıldığı Namet Gıda'ya, Rekabet Kurulu tarafından 73 milyon idari para cezası kesildi. 

Çalışan işçilerin sıklıkla iş kazalarına maruz kaldığı, düşük ücretler, uzun çalışma saatleri ve zorunlu mesailerle sürekli gündeme gelen Namet’e kesilen bu  idari para cezası Et ve Süt Kurumu’nun ağırlıklı olarak Polonya'dan ithal ettiği karkas etini piyasanın altında bir fiyatla firmaya satarak dolaylı yoldan desteklediğini gösteriyor. Ayrıca, Rekabet Kurulu’nun, Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu ihlal ettiği gerekçesiyle Namet’e 73 milyon lira idari para ceza kesmesi, Et ve Süt Kurumu'nun bu firmaya yaptığı ithal et satışlarının da sorgulanmasını gündeme getirmesi diğer et firmalarının baskısı sonucu olduğu aşikardır.

Namet’in, birçok paravan şirket üzerinden Et ve Süt Kurumu'ndan yıllık 5 bin ton karkas eti aldığı teyit edildiği, kesilen 73 milyon idari para cezasının toplamda 250 ton karkas eti parasına karşılık geldiği, bunun da Et ve Süt Kurumu'nda aldığı iddia edilen toplam et miktarı ile karşılaştırıldığında sadece yüzde 5’ine denk geldiği söyleniyor. Dolayısıyla Rekabet Kurulu tarafından Namet'e kesilen idari para cezasının, aslında Et ve Süt Kurumu'nun indirimli ithal et satışının yanında küçük bir meblağ kaldığını bizlere açıkça gösteriyor.

Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu ihlal eden firmalara gerçek manada bir yaptırım uygulanmaması, idari para cezasının yanında bu firmaların ithalat, ihracat ve kamu kurumlarındaki alım ve satış faaliyetlerini yasaklamaması, Namet vb. firmaların bundan sonrada aynı yöntemlerle yoluna devam etmesini sağlayacaktır. 

Rekabet Kurumu'nun konuya ilişkin internet sitesinde yer alan duyurusuna  göre, şirketin, alıcılarının yeniden satış fiyatını belirleyerek Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik yürütülen soruşturmanın sonuçlandığı,  şirketin alıcılarının yeniden satış fiyatlarını belirleyerek kanunu ihlal ettiğini kararlaştırdığı, firmanın sunduğu uzlaşma metninin kabul edildiği, bu kapsamda teşebbüse verilecek idari para cezasında uzlaşma nedeniyle yüzde 25 indirimin uygulandığı, kesilen ceza tutarının 72 milyon 986 bin 653 lira olarak belirlendiği ifadelerine yer veriliyor.

Kızıl Bayrak / Gebze