MKE Barutsan’da kaybettiğimiz 5 işçi arkadaşımızın hesabını sormalıyız!

Petrokimya İşçileri Birliği, Elmadağ’da gerçekleşen iş cinayeti ile ilgili açıklama yaptı ve “MKE Barutsan’da kaybettiğimiz 5 işçi arkadaşımızın hesabını sormalıyız!” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 11 Haziran 2023
  • 08:00

Petrokimya İşçileri Birliğ'nin MKE Barutsan'da yaşanan iş cinayeti ile ilgili açıklaması şöyle:

MKE Barutsan’da yitirdiğimiz işçi kardeşlerimizin ailelerine ve tüm MKE işçilerine baş sağlığı diliyoruz. Artık hiçbir alanda can güvenliği kalmadı ve ihmaller tek tek arkadaşlarımızı aramızdan ayırıyor…

İş cinayetleri özellikle AKP’li yıllarda katlanarak artıyor, çünkü patronlara sınırsız imtiyaz tanınırken faturanın işçiye kesilmesi bir klasik haline geldi. Düşük ücretlerle, kötü çalışma koşullarında yaşıyoruz ve işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri kağıt üstünde kalıyor. Formaliteden çıksa kapitalistler üç kuruş daha az kâr edecek ancak işçinin canı bundan da ucuz olduğu için iş güvenliği resmen “tercih edilmiyor”.

Peki sendikalar iş cinayetlerine karşı ne yapıyor? Baş sağlığı dilekleri dışında tek bir kelime edilmiyor. Adeta saraylardan sarf edilen “fıtrat, kader” bakışı işçiye kabul ettirmek için özel bir çaba sarf ediliyor. Şimdi bize yas tutmamız, yarın kendi başımıza gelmesini beklemek mi kalıyor? 

İş cinayetlerine “artık yeter” diyelim!

Daha dün istatistiklerini paylaştık, son 20 yılda 31 bin 276 işçi arkadaşımız çalışırken öldü! Bunlar rakam değil, bizim kardeşlerimiz. Ve hiçbir fabrika sahibi hiçbir kapitalist tutuklu değil, ceza almıyor!

Sermaye sınıfının üretim zaiyatı diye baktığı, üzerini kapatmaya çalıştığı bu cinayetlere sessiz kalmamalıyız. MKE’de kaybettiğimiz işçi arkadaşlarımızın sahipsiz kaldığını kimseye düşündürmeyelim, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması için eyleme geçelim, Petrol-iş’in süreci takip etmesini sağlayalım, sorumlular yargılanana kadar peşlerini bırakmayalım. Özellikle Petrol-İş üyesi işçiler bunların uygulanması için çaba sarf etmeli, işyerlerinde toplu şekilde tepkisini göstererek kapitalistlerden hesap sormalı, MKE işçisini yalnız bırakmamalıdır.

Petrokimya İşçileri Birliği

12 Haziran 2023