IFFCO’da işten atma saldırısına karşı eylem

Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan IFFCO yağ fabrikasında çalışan 150 işçi Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldu ve 5 işçi işten çıkarıldı. Fabrika önünde eylem yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 04 Mart 2024
  • 18:00

Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan IFFCO yağ fabrikasında çalışan 150 işçi Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldu ve 5 işçi işten çıkarıldı.

Tek Gıda-İş Sendikası ve üye işçiler desteğe gelenler ile bugün saat 14.30’da fabrika önünde basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını Tek Gıda-İş adına Kemal Köse okudu ve şunları dedi:

“Sendikamız 2023 Ağustos ayında IFFCO da örgütlenmesini tamamlayarak çalışma bakanlığa yetki başvurusunda bulunmuştu. Yetki başvurusunun olumlu olduğuna dair tebligat elimize ulaştı. Bu çoğunluk tespiti bakanlık tarafından işverene de gönderildi. Çoğunluk tespitinin ardından işveren yetkiye itiraz ederek üyelerimize baskı uygulamaya başladı. 18.12.2023 de kazandığımız yerel mahkemeye işveren itiraz ederek istinafa gitti. İş veren bu oyalama taklitleri ile zaman kazanmaya çalışarak üyelerimize baskı uygulayarak sendikan istifa etmeleri için çaba harcıyor. Oysaki sendikalaşmak anayasal bir haktır ve işveren sendika hakkını tanımayarak suç işliyor.”

Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“IFFCO işvereni önce sendikaya üyesi bir işçiyi Şubat 2024 tarihinde de 5 işçi arkadaşımızı işten çıkardı. İşten çıkarılan üyelerimiz arasında 4 işçi mühendis. İşçi arkadaşlarımızla beyaz yaka, mavi yaka ayrımı gözetmeksizin örgütlenme çalışması yaptık. İşçileri beyaz yaka, mavi yaka diye bölmeye çalışmaları sonuç vermeyince arkadaşlarımız işten çıkarıldı.

TEK Gıda-İş Sendikası olarak işverenin bu hukuksuz saldırısına karşı işten çıkarmalara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. İşçi arkadaşlarımız işe geri alınacak ve sendika hakkı tanınacak”

Açıklamada işten çıkarılan işçilerle yarın sabah tan itibaren direniş çadırı kuracaklarını duyurduktan sonra 7/3 vardiyasının çıkışı beklendi. 15.00’da çıkan işçiler parça alkışlarla eylem alanına geldi. Eylem alkış ve sloganlar ile bitirildi.

Kızıl Bayrak/ İzmir