Metal işçilerinden “Geçinemiyoruz” protestoları

Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlü işçiler fabrikalarından “Artık yeter. Bu ülke, bu halk, bu ülkenin işçi sınıfı satılık değildir” diye haykırdı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 25 Kasım 2021
  • 15:51

Ekonomik krize karşı ülkenin dört bir yanında tepkiler devam ediyor. DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası da örgütlü bulunduğu fabrikalarda “Geçinemiyoruz” bildirisini okuyarak ekonomik krizin faturasına karşı eylemleri bugün sürdürüyor.

DİSK’in açıkladığı 2 günlük eylem programı doğrultusunda dün başlayan eylemler bugün de pek çok fabrikada gerçekleşti ve fabrikalarda DİSK bildirisi okundu. İşsizlik, pahalılık ve zamlara değinilen bildiride “Yaşadığımız döviz krizi ile geçinmek giderek daha imkânsız hale geliyor” denildi. AKP-MHP iktidarı şeflerinin TL’nin değer kaybetmesiyle ilgili “kurtuluş savaşı” demagojilerinden söz edilen bildiride “Bu ülke, bu halk, bu ülkenin işçi sınıfı satılık değildir. Uluslararası pazarlarda kelepire satılığa çıkarılacak şahsa ait bir mal değildir” denilerek şu ifadelere yer verildi:

“-TL’nin ve emeğin değersizleştirilmesi politikasından derhal vazgeçilmelidir.

-TL’nin değersizleşmesi nedeniyle yaşanan tüm kayıplar asgari ücret artışıyla telafi edilmeli, bu artışta işçiler büyümeden de pay almalıdır.

-Asgari ücretin ve tüm ücretlerin asgari ücret tutarı kadar bölümünde vergi ve kesintiler kaldırılarak tüm ücretlere 1000 lira iyileştirme yapılmalıdır.

-İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu, sendika ve grev hakkıdır. Bu hakların kullanımı önündeki tüm yasal ve fiili engelleri kaldırılmalıdır.”

Bireşik Metal-İş, eylemlerin yapıldığı fabrikalardan görüntüler paylaşırken, iki gündür eylemler yapılan fabrikalar şöyle:

WEIDMANN, CAVOOTOMOTİV, İzmir Polmar, BAŞÖZ Enerji, İzmir İMPO MOTOR, Bursa ACEL Elektrik, ABB Kartal, Lindsay Sulama, ABB Dilovası, FONTANA KALIP, SCHNEİDER ENERJİ, CHİNATOOL, İzmir TOTOMAK, OMCO KALIP, Kocaeli ÇOKYASAR HALAT, HT SOLAR, ZF SACHS, İzmir Voestalpine (Böhler), İzmir Borg Warner, İzmir ZF LEMFORDER, İzmir Jantsa, İzmir LİSİ AEROSPACE, CENGİZ MAKİNA, Kocaeli CEM BİALETTİ, İzmir Polkima, APERAM PASLANMAZ, Bilecik ACCURIDE Wheels, AR-METAL MONTAJ, YÜCELBORU GOSB, ÇAYIROVABORU, Bursa SCM, Sarkuysan Tuzla Emaye, MAKİNA TAKIM, COPRECİ BEYAZ EŞYA, CHEN SOLAR, Ejot Tezmak, İNFORM, ARFESAN, BOSAL, Kocaeli TATA STELL, Kocaeli Elimsan, Gebze SARKUYSAN, Eskişehir ENTİL HAPALKİ, Gebze Dostel, Gebze Grid (GE), Marmara Siegener Dilovası, Bilecik DEMİSAŞ