MESS görüşmelerinde üçüncü toplantı

MESS toplu sözleşme görüşmelerinin üçüncü oturumunda 47 maddede anlaşma sağlandığı duyuruldu. İşçiler sosyal medya hesaplarından tepkilerini dile getirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 25 Ekim 2023
  • 18:30

MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi’nde üçüncü oturum tamamlandı. Toplantıda 15 madde üzerinde daha anlaşma sağlandığı açıklandı.

Türk Metal tarafından yapılan açıklamada, gerçekleştirilen 3 toplantıda toplam 47 madde üzerinde anlaşmaya varıldığı belirtildi. 

TİS görüşmelerinin 3. oturumunda anlaşmaya varılan maddeler şöyle:

“Sendika aidatı, sendika temsilcilerinin atanması, sendika temsilcilerinin görevleri, sendika temsilci ve görevlilerinin teminatı, sendika üyelerinin teminatı, sendikada görev alan üyeler, sendika temsilci odası, ilan panosu, sendikal izinler, yıllık ücretli izinler, işçi sağlığı, stajyer, imza tarihinden önce sözleşmesi sona erenler, kurulların kurulması, endüstri ilişkileri değerlendirme komisyonu.”

26 Eylül ve 10 Ekim tarihlerinde yapılan toplantılarda ise şu maddelerde anlaşma sağlandı:

“Tarafların temsili, tarafların sorumluluğu, muvafakata bağlı kesintiler, uyuşmazlıkları çözüm kurulu, özel hakem kurulu ve çalışma usulü, disiplin kurulu, çalışma belgesi, günlük çalışmadan sayılan süreler, işe geç gelmeler, fazla çalışmaların düzenlenmesi, kadın işçilerle ilgili hükümler, ücretlerin ödenme şekli, kıdem tazminatı, ihbar müddeti ve tazminatı, muvazzaf askerlik, ihtiyat askerliği, hasar tazminatı, tüketim kooperatifi, mamullerden yararlanma, işyerinin başka bir işverene devri, dinlenme lokali, işçilerin eğitimi ve öğrenimi, avans.”

Bir sonraki toplantının 7 Kasım 2023 tarihinde saat 10.30'da yapılacağı belirtildi.

Metal işçilerden tepkiler

Görüşme sonuçlarının paylaşılması üzerine metal işçileri sosyal medya hesaplarından tepkilerini dile getirdi. Metal İşçileri Birliği’nin sosyal medya hesabında derlediği bazı tepkiler şu şekilde:

“-Valla yazıklar olsun işçiye bu kadar zulüm yapılmaz binlerce insan ne umutlarla yatıp yeni bir güne güzel haber ile kalkıp işinin başına geçmek varken tükettiniz insanları…

-Sayın başkan sendikanın ve temsilcisinin hakkını aramamışsınız. Biz işçilerin hakkını ne zaman arayacaksınız?

-Burada gerçekten işçi gibi konuşan ne kadar az emekçi var herkes temsilci galiba koltuk sevdalısı işçinin emekçinin yanında olun uşaklık yapmayın.

-5 senedir sendikalı çalışan biri olarak acaba ne zaman BİM’de çalışan birinden fazla maaş alabilirim?

-İşçinin yanında mısınız gerçekten ya, yatırdığınız avansı fazla deyip maaşta geri almak. Kış vakti verdiğiniz ayakkabı fişiyle terlik bile alınamıyor olması. Daha neler neler var da telefonun şarjı yetmez anlatmaya kalkışsan.

-Acele etmeyin seneye anlaşırsınız

-Aynen bunların keyfi yerinde 3 saat oturup 15 madde ne demek.

-öyle demeyin sandalyeler hiç de rahat değilmiş, ne yapsınlar? Anca 15 madde.

-öyle olacak zaten, asgari ücret zammını bekliyorlar.

-İnsanlar sefalet ücretlerine çalışırken kredi, kredi kartlarını ödemekte zorlanacak duruma gelmişken 3. Toplantı konuları ilan panosu, sendika aidatı, sendika odası vs. vs.”