Mata’da yaşananlar derslerle dolu!

Mata işçilerinin yaşananlardan dersler çıkarması ve iç örgütlülüklerini yaratması gerekiyor. Yenilgiler derslerle doludur.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 26 Temmuz 2018
  • 10:58

Geçtiğimiz günlerde Mata’da 29 işçi işten atıldı. Yaşananlara dair birkaç şey ifade etmek istiyorum. Mata’da inisiyatif patronun veya sendika yönetiminin elinde değil temsilcilere aitti. Aslında olması gereken de buydu. Gördüğüm kadarıyla bu inisiyatifden rahatsız olan sendika bürokratları patronla işbirliğine girerek önde olan bu arkadaşların işten atılmasına sebep oldular.

Mata fabrikasında çalışan, kendilerini solda ifade eden işçi arkadaşlarla yaptığım sohbetlerde atılan işçileri suçlar ifadeler kullanıyorlar. Mata’da yaşananların atılan işçilerin yanlış davranışları sonucu olduğunu söylüyorlar. Mata işçileri olarak bu tür ifadeleri kullanmaktan geri durmak lazım. Fabrikada olumlu bir gelişme olsa toplamın işi olur ancak bir hata olduğunda kurban aranır. Atılan temsilci ve işçi arkadaşların niyeti fabrikadaki var olan sorunları çözmek ve çelişkilerin üzerine gitmekti. Bu nedenle onurlarına sahip çıkan 10 işçi arkadaş da gönüllü olarak işten ayrıldı.

Fakat temsilcilerin politik hataları ve işçilerden kendilerini soyutlamaları patronun elini güçlendirdi ve ilk fırsatta hamle yapmasına neden oldu. Eğer Mata’da bölümlere dayalı komiteler olsaydı, bir eğitim süreci geçirilseydi daha başka bir sonuç yaşanabilirdi. Biz meyhane kabadayısı değiliz, radikal söylemlerden ziyade somut örgütlülükler yaratmak gerekir. Patronun sınıf kurnazlıkları tahmin edilemedi. Sendika bürokratlarının tutumu belliydi. Oradaki inisiyatifi kırmaktı. Bu nedenle temsilcilerin taban iradesine dayanmaları gerekiyordu. Eğitim seminerlerini, bölüm toplantılarını hızlandırmaları gerekiyordu. Fakat kendilerini bir rüyanın içinde gören öncüler, hangi koşul olursa olsun işçilerin peşlerinden geleceğini düşünüyorlardı. Çünkü fabrikayı örgütleme sürecinde kazandıkları bir prestij vardı. Bunun her zaman süreceğini düşünüyorlardı.

Dikenleri temizlediğini düşünen Mata patronu 29 işçiyi attı yerine 100 işçi aldı. Mata patronu her gün kârını arttırmaya devam ediyor.

Mata işçilerinin bu yaşananlardan dersler çıkarması ve iç örgütlülüklerini yaratması gerekiyor. Yenilgiler derslerle doludur.

Tuzla’dan sınıf bilinçli bir işçi