Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ve Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Schneider Elektrik fabrikasında 25 Ocak’ta 22 işçi işten çıkarıldı. 22 işçiden 3’ünün “gönüllü” olarak, 19’unun ise “düşük performans” gerekçesiyle işten çıkarıldığını söyleyen işçiler, sendikacıların ise duruma sessiz kaldığını söyledi.
Pandemide işten çıkarmaların yasak olduğu dönemde “gönüllü işten çıkış” dayatmalarına karşı çıkan işçiler, formenlerin baskısıyla karşı karşıya kaldılarını ifade etti. Gönüllü çıkış olmayınca patronun formenler aracılığıyla işçilere baskı yaptığını belirten işçiler, “Gönüllü çıkmazsan promosyon da alamazsın diyorlardı. O zaman 6 brüt artı 20 bin TL promosyon vereceklerdi. Bunu gayriresmi olarak dile getirdiler. Çoğu arkadaşımız bu durumu kabul etmedi. Bu kez içerideki işçilere ‘Bakın bunlar kabul etmezse siz çıkarılacaksınız’ denilerek bizleri karşı karşıya getirmeye çalıştılar” dedi.
İşçi, “Biz de ayda 4 yevmiye eksik alalım ama hiçbir işçi arkadaşımız işten çıkarılmasın dedik. Ücretsiz izinler devam etti, sonrasında ağustos ayında 3 tane arkadaşımız 'düşük performans' gerekçesiyle işten çıkarıldı” diyerek süreci anlattı.
"Küçülme dediler, performansı gerekçe gösterdiler"
Geçtiğimiz günlerde yeniden “Gönüllü işten çıkarmaların” gündeme geldiğini söyleyen bir başka işçi de “Bu kez 6 brüt artı 30 bin TL vereceklerini duyurdular. Yine 3 arkadaşımız ismini yazdırdı. Olabilir, biz bir şey demeyiz ancak 25 işçinin daha işten çıkarılacağını öğrendik” diye konuştu.
25 işçiden 3 işçi gönüllü olunca geriye kalan 22 işçinin de “performans” gerekçe gösterilerek işten çıkarıldığını belirten işçi, çoğunun ise ambar bölümünden olduğunu aktardı. İşçi, “Oysa hiç kimsenin daha önce almış olduğu bir performans uyarısı, disiplinsizliği ya da raporu yok. Tamamen kişisel sebeplerle” dedi.
“Bize küçülme var deniliyor ancak işten çıkarmalara performans gerekçe oluyor” diyen işçi, “Şirketler küçülebilir, kabul ederiz ya da etmeyiz ama bizim TİS’te maddemiz var, 'gönüllü çıkışta en son gelen ilk çıkar' gibi. O bile uygulanmadı” diye ekledi.
“Bu kış, kıyamette ne yapacağız, nasıl geçineceğiz bilmiyoruz” diyen işçi sözlerine şöyle devam etti:
“Yeni ev almış bir sürü işçi mağdur oldu. Hepsi iş arıyor, işsizlik maaşı alacağım diyen de var, 3 çocuğu olan, evi kira olan da var. Zamlar ortada. Bir pazara gittim 200 TL harcadım, elim bomboş neredeyse. İçeride de hâlâ belirsizlik sürüyor. Sendikacılar da sessiz kaldı. Önce işçiler işten çıkarılmasın diye ücretsiz izne ikna ettiler ama işten çıkarmalara da göz yumuldu.”
Dilek Omaklılar – Evrensel / 30.01.22