Schneider’da işçiler işten çıkmaya zorlanıyor

Manisa'da Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Schneider Elektrik Fabrikası’nda patronların 130 işçiye belli bir ücret karşılığında işten ayrılmaları teklifinde bulundu.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 27 Mart 2021
  • 17:45

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ve Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Schneider Elektrik Fabrikası’nda toplu iş sözleşmesinin imzalanmasının ardından yaklaşık 130 işçiye patron, belli bir ücret karşılığında işten ayrılmaları teklifinde bulundu.

Evrensel'de yer alan habere göre Schneider işçisi, patronun 7 yıllık çalışandan 20 yıla kadar birçok işçiye kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, 6 brüt maaş ve yirmi bin lira karşılığında işten gönüllü olarak ayrılmalarını talep ettiğini ifade etti. Schneider işçisi, “Bu zamana kadar devamsızlığım, raporum veya ihtarım olmadı. Şimdi neden ben?” diye konuşarak işten çıkmak istemediğini belirtti.

Fabrika yönetiminin, patronu sunduğu koşullar etrafında işten gönüllü olarak çıkmaları için işçilere 1 Nisan’a kadar zaman verdiğini söyleyen Schneider işçisi, bu yapılanın hukuksuz olduğunu ifade etti: “Bu teklifi, işverenin memnun olmadığı, muhalif olan işçilere yaptılar. ‘1 Nisan’a kadar imza atın, sonra ne olur biz de bilmiyoruz’ diyorlar.”

“Fabrika yönetimi işçileri işten çıkmaya zorluyor”

İşten çıkarılma tekliflerinin yapıldığı işçilerin, “parayı alalım belki 1 Nisan’dan sonra onu da bulamayabiliriz” korkusu taşıdığını ifade eden Schneider işçisi, “Fabrika yönetimi iş az diyerek temizlik yapmak istiyor, bu arada sendika da üç maymunu oynuyor. İyi bu teklif, biz ne yapalım diyorlar. Yarın öbür gün bunu da bulamazsınız diyorlar. İş yerinde bu durum cadı avına dönüştü” diye konuştu.

“Birleşik Metal-İş olayları görmezden geliyor”

TİS sürecinin bitmesinin ardından işçilere işten çıkma tekliflerinin gündeme geldiğini belirten işçi, geçtiğimiz hafta Schneider CEO’larından Bora Tuncer ve Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek’in beraber pasta kestiklerini fakat sonrasında işçilerin işten çıkarılma tehdidini görmezden geldiklerini ifade etti.