Limter-İş: Ölüm gemisini durduralım!

Limter-İş, Tuzla Tersaneleri önünde yaptığı eylemde işçilere "Aliağa için, emeğimiz için, doğamız için ve çocuklarımızın geleceği için ölüm gemisini durduralım" diye seslendi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 25 Temmuz 2022
  • 13:20

Limter-İş Sendikası, asbest yüklü geminin Aliağa’ya getirilmesine ilişkin Tuzla Tersaneleri önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Aliağa için, emeğimiz için, doğamız için ve çocuklarımızın geleceği için ölüm gemisini durduralım” pankartının taşındığı eylemde basın açıklamasını Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı okudu. Açıklamada Saygılı şöyle devam etti:

“Hurda Gemilerin sökümü Avrupa'dan çıkarıldı, Çin'de hurda gemi ithalatı yasaklandı, Türkiye'de ise patladı!

Özellikle Aliağa ve İzmir son 20 yıldır gemi çöplüğü olarak kullanılıyor. Aliağa bu zehirli sektörde uzmanlaştı! Aliağada 2021 Mayıs'a dek son beş yılda 741 gemi söküldü

Sonuçta denizimiz, toprağımız, havamız,kirleniyor,işçiler ve bölgede yaşayanlar kanser oluyor, sağlıklarını, canlarını  kaybediyorlar.”

İşçiler için önlemlerin alınmadığın vurgulayan Saygılı talepleri şöyle sıraladı:

“*Geminin bu haliyle Türkiye'ye ihracatı uluslararası sözleşme ve ulusal yasalara göre yasadışıdır, kanunlar uygulansın.

*Aliağa Tersaneleri kapalı kutu olmaktan çıkarılsın, bağımsız oda ve sendikaların denetimine açılsın.

*Sendikalaşmanın önündeki tüm engeller kaldırılsın.

*İşçilerin sıra sıra ölümüne neden olan, zamana yayılmış ölüm anlamına gelen meslek hastalıkları kayıt altına alınsın.

*Aliağa'daki baştankara yöntemi ile deniz, hava, su, işçilerin ciğeri, tarım havzaları kirletilerek yapılan, havuzsuz gemi sökümüne son verilsin. Patronlar karlarından kısıp, doğaya ve işçilerin sağlığına yıktıkları bedellerle havuz söküm sistemine ve gerçek tehlikeli madde bertarafına zorlansınlar.”

Birleşik mücadele çağrısı

Saygılı tersane işçilerine şu şekilde seslendi:

“Aliağa'da bahsettiğimiz asbest başta olmak üzere kurşunlu boya kesimi ve tehlikeli maddeler sorunu, Tuzla, Yalova gibi tüm tersane bölgelerinin sorunudur. Gemi tamirinde de bu maddeler ortaya çıkıyor ve aynı vurdumduymazlıkla işçi sağlığı, çevre sağlığı, halk sağlığı hiçe sayılarak, hadi hadi sökülüp, kesilip atıyorlar. Tıpkı Aliağa gemi söküm işçileri gibi bizler de tamir gemilerinde asbest ve kimyasallarla koyun koyuna çalışıyoruz. Yani sorunlarımız ortak, çözümü de.

Sendikamız gemi söküm ve tersane işçilerini sendikalaşmaya, asbestli gemileri kara düzen sökmeyi reddetmeye,

İzmir yerel yönetim birimlerini, toplumsal ekolojik adalet savunucularını ve sendikaları yüzen bir tehlikeli atık olan nükleer Sao Paulo uçak gemisinin ihracatının engellenmesi için birleşik mücadeleye çağırıyor.”