KESK'ten "Geçinemiyoruz" mitingi

KESK "Geçinemiyoruz. Özelleştirmeler iptal edilsin" talebiyle Samsun'da bölge mitingi gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 19 Mart 2022
  • 17:15

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Samsun’da bölge mitingi gerçekleştirdi. Çevre illerden gelen KESK’li emekçiler Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan mitinge kendi pankartları ile yürüyüş yaparak katıldı.

Eylemde “İşsizliğe, yoksulluğa, zamlara hayır. Geçinemiyoruz. Özelleştirmeler iptal edilsin” yazılı pankart taşınan eylemde “Sermayeye köle olmayacağız” “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Zam zulüm işkence işte AKP” sloganları atıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda açıklama yapan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil her gün zam üstüne zam geldiğini belirterek işçi-emekçiler için katlanılmaz boyutlara ulaştığını vurguladı. Zam yağmuru karşısında maaşların eridiğine dikkat çeken Yeşil şu şekilde devam etti:

“İktidarın “tarihi artış” yaptık diyerek net 4.253 TL’ye çıkardığı asgari ücret bırakalım yaşadığımız gerçek enflasyonu resmi enflasyon karşısında bile yılın ilk iki ayında buharlaştı. Son ekmek zamları ile 10 milyon asgari ücretlinin masasından bir yıl içinde 196 ekmek eksildi.

Başta kadın emekçiler olmak üzere tüm emekçilere gittikçe daha güvencesiz bir çalışma yaşamı dayatılıyor. Kadın işsizliği ve güvencesiz, kayıt dışı çalışma ortamlarında taciz ve mobbing her geçen gün artıyor.

Emeği ile geçinen tüm kesimler gibi maaşları gerçekçi olmayan resmi enflasyona göre artırılan 6 milyon kamu emekçisi ve emeklisi olarak bizler de yoksulluktan, sefaletten payımızı fazlası ile alıyoruz.”

Fahiş zamların arkasında özelleştirme talanı olduğunu vurgulayan Yeşil şöyle devam etti:

“PETKİM’den TÜPRAŞ’a, SEKA’dan TEKEL’e, TEDAŞ’dan SÜMERBANK’a, yem fabrikalarından, limanlara, şeker fabrikalarına kadar hepimizden alınan vergilerle kurulan tüm kamu işletmeleri özelleştirme adı altında, yok pahasına yabancı ve yerli sermayeye satılmıştır.

Hemen yanı başımızda 25 yıl öncesine kadar tamamı kamuya ait olan; Çayeli Bakır İşletmelerinden Karadeniz Bakır İşletmesine, Trabzon Limanından Samsun Feribotuna, Tokat Tekel Fabrikasından Samsun-Ballıca sigara fabrikasına, Ereğli Demir Limanından Ordu, Trabzon, Ünye çimento fabrikalarına, Samsun Et Balık Soğuk Havaya saymakla tüketemeyeceğimiz onlarca fabrika, işletme, liman neredeyse arsa fiyatının altında değerlerle sermayeye peşkeş çekilmiştir.

Bereket fışkıran topraklarımızda tarım, çiftçilik, besicilik adım adım bitirilmiştir.”

Yeşil faturanın toplumun %99’una kesildiğini belirterek talepleri şu şekilde sıraladı:

“-Tüm tüketim maddelerine yapılan zamların geri alınmasını istiyoruz.

-Özelleştirmelerin iptal edilmesini, başta enerji üretim ve dağıtım şirketleri olmak üzere özel sektöre peşkeş çekilen tüm işletmelerin, fabrikaların kamulaştırılmasını istiyoruz.

-Tüm yükü emekçilerin sırtına yıkan vergi adaletsizliğine son verilmesini istiyoruz.

 -Tüketim maddelerindeki KDV’nin tamamen kaldırılmasını istiyoruz.

-Tükettiğimiz her şeye zam olarak yansıyan akaryakıt ürünlerinde ÖTV ve KDV’nin sıfırlanmasını istiyoruz.

-Kamu Özel İş birliği projelerinin, döviz garantili ihalelerin sonlandırılmasını istiyoruz.

-Maaşlarımızın-ücretlerimizin insanca yaşamaya yetecek seviyeye çekilmesini istiyoruz.

-Herkese güvenceli istihdam sağlanmasını, tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmesini istiyoruz.

-Emekçilerin sendika ve grev haklarını kullanmasının önündeki tüm yasal ve fiili engellerin kaldırılmasını istiyoruz.

-Dünyanın neresinde olursa olsun emperyalistlerin çıkarları adına sürdürülen savaşlara hayır diyoruz.  Savaşlara, çatışmalara karşı halkların kardeşliğini, emeğin birliğini sağlayacak adımların atılmasını istiyoruz.”