KESK: "Oyalama Komisyonu"na son verilsin

KESK Diyarbakır ve Mersin Şubeler Platformu, KHK'ye eklenen geçici 35'inci madde ile Anayasa'ya aykırı olan "oyalama komisyonu" uygulamasına son verilmesini talep etti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 14 Mayıs 2022
  • 17:30

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Amed Şubeler Platformu, Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) eklenen geçici 35’inci madde uygulamasına ilişkin Yenişehir ilçesindeki Hazal Park’ta basın açıklaması yaptı. Eylemde, "KHK'ler gidecek biz kalacağız" pankartı açılarak, "Bijî berxwedana kedkara" ile "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı.

Eylemde KESK Amed Platformu Dönem Sözcüsü Siraç Çelik, Dimilkî yaptığı konuşmasında, 15 Mayıs günü yapılacak Kürt Dil Bayramı yürüyüşü için çağrıda bulunarak, tüm kesimleri yürüyüşe davet etti. 

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Platform adına eylemde açıklamayı yapan TÜM BEL-SEN Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Mehmet Candar, 15 Temmuz 2016’dan sonra KHK'lerle on binlerce kamu emekçisinin ihraç edildiğini hatırlatarak şunları dedi:

"İktidar tüm iç hukuk yollarını bu süreçte kapalı tuttu. Bunun üzerine emekçiler çözümü AİHM'de aramaya başladı. Bu hukuksuzluklar karşısında mahkûm olacağını anlayan iktidar, yine KHK ile ‘2 yıl görev süresi olacak’ dediği ancak 5'inci yılını dolduran OHAL Komisyonu’nu kurdu. Bu oyalama komisyonu hukuksuz bir şekilde anayasa ve yasalara aykırı olarak işlemlerine hala devam etmektedir”

İktidarın yanlış politikalarına son vermesi gerektiğini belirten Candar, şöyle konuştu:

"İktidarı OHAL Komisyonu ve geçici 35. madde uygulamalarına son vererek, hukuksuzca ihraç edilen arkadaşlarımızı derhal göreve iade etmeye ve ülkedeki bütün antidemokratik uygulamalara son vermeye çağırıyoruz.”

Mersin’de kamu emekçileri iktidarın reddini reddetti

KESK Mersin Şubeler Platformu da, KHK’lerle yapılan ihraçlara ilişkin Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yaptı. "Reddinizi reddediyoruz, KHK'ler gidecek biz kalacağız" pankartının açıldığı  açıklamada, "İşimizi geri alacağız", "Zam, zulüm, işkence işte AKP" ve “Ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları atıldı. Platform adına açıklama yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şube Başkanı Zeki Sinan Doğan, 375 sayılı KHK'ye eklenen geçici 35’inci madde eliyle yapılan ihraç uygulamasına son verilmesini istedi.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Kemal Göksoy ise, Türkiye’de yaşanan hukuksuzluklara değinerek, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun cezasının onanmasına tepki gösterdi. HDP’nin kazandığı belediyelere kayyımın atanmasını “işgal” olarak tanımlayan Göksoy, Türkiye’de yaşanan tüm hukuksuzluğun kaynağının iktidar olduğunu kaydetti.