Karşıyaka Belediyesi’nde direniş başladı

Karşıyaka Belediyesi tarafından 9 Ağustos'ta işten çıkarılan 93 işçi belediye önünde direnişe başladı. İşçiler işlerine geri dönene kadar belediye önünden ayrılmayacağını söyledi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 12 Ağustos 2024
  • 14:30

DİSK Genel-İş İzmir 8 Nolu Şubesi, Karşıyaka Belediyesi’ne bağlı Kent A.Ş.’de çalışan ve üyeleri olan 93 işçinin işten çıkarılmasına yönelik belediye binası önünde basın açıklaması yaptı. “İşimizi geri istiyoruz” pankartı açılan eylemde Kemalpaşa, Menemen ve Çiğli belediyelerinde direnen işçilere “Siz orada biz burada omuz omuza” sloganı ile selam gönderildi.

İşçiler adına konuşan Genel İş İzmir 8 No'lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, 93 işçinin 9 Ağustos'ta ekonomik durum, olumsuz piyasa koşulları ve istihdam fazlalığı gibi gerekçelerle işten çıkarıldığını anımsattı. İşçilerin tazminatsız olarak işten çıkarıldığını söyleyen Gümüştekin şunları ifade etti:

“Bu çıkışın açıklaması ne demektir, hangi ahlak ve iyi niyet kurallarına uyulmamıştır. Bizler bu 93 arkadaşımızın hangi ahlak ve iyi niyet kurallarını ihlal ettiğinin açıklamasını yapmanızı istiyoruz.  Şirketin ekonomik durumu, piyasa koşulları ya da istihdam fazlalığını yaratan bu 93 kişi miydi? Neye göre, kime göre ve neden bu 93 kişi, bunun da açıklamasını belediye yönetiminden bekliyoruz. Fesih bildiriminde 30-31 Temmuz ve 1 Ağustos tarihlerinde yapılan eylemler gerekçe gösterilmiştir.”

Ancak işten çıkarılanlar arasında eyleme katılmayanların da olduğunu belirten Gümüştekin, Kent A.Ş. işçilerinin aylardır maaşlarını parça parça aldığını aktardı. Bunun için basın açıklamaları yaptıklarını, iş bıraktıklarını ifade eden Gümüştekin şöyle devam etti:

“Buna rağmen maaşlarımızın ödenmesi düzene girmedi, eksik yattı, zamanında yatmadı. İşçinin sesini, çaresizliğini, evine ekmek götüremeyişini, kredi kartı borcunu ödeyemediği için bankaların haciz koyduğunu defalarca dile getirdik. Çözüm 93 kişinin telefonla arayarak iş akitlerini feshetmek, yani işten çıkartmakmış. Bu durumu kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz ve işe alınıncaya kadar buradan ayrılmayacağız. Burası bizim iş yerimiz ve buradayız. Sizler bize neden işten çıkartıldığımızı açıklayana kadar buradan ayrılmayacağız.”

İşçiler, sloganlarla belediye binası önünde beklemeye devam ediyor.