Kapitalist sömürü düzeni işçileri intihara itiyor

İşçi intiharları beş yılda yüzde 300 arttı. 2013 yılından bu yana 332 işçi intihar etti. Ekonomik kriz intiharları artırıyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 27 Ekim 2018
  • 08:27

Kapitalist sömürü düzeninde işçiler yalnızca üç kuruşluk önlemlerin alınmamasının neden olduğu olaylarda değil; borç yükü, ağır çalışma koşulları ya da mobbing gibi nedenlerin yol açtığı intiharlarla da yaşamını yitiriyor.

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, CHP Genel Başkanı Veli Ağbaba’nın hazırladığı rapor, Türkiye’de son yıllarda borç ve mobbing gibi nedenlerle hayatına son veren işçilerin sayısının rekor düzeyde arttığını gözler önüne sererken, sağlık çalışanlarında da intihar oranlarının ürpertici boyutlara ulaştığını gösterdi. İşçi intiharları son 5 yıl içinde yüzde 300 arttı. 2013’te 15 olan işçiintihar sayısı 2017’de 89’a çıktı. Son 5 yıl içinde hayatına son veren işçi sayısı 332 oldu.

Ağbaba, yaşanan ekonomik kriz dolayısıyla Türkiye’nin dört bir yanında hayatına son vermek isteyen işçilerin sayısında artış yaşanırken, işçi intiharlarını mercek altına aldığı bir rapor hazırladı. Ağbaba, borçlarını ödeyemeyen, yoğun iş temposu altında ezilen, işsiz kalma kaygısı yaşayan emekçilerin intihar ettiklerini belirterek, “İntiharlar sadece mavi yakalılarda değil, beyaz yakalılarda da hızla artıyor. Sadece 2017’de 3’ü hekim, 53’ü hemşire, 66’sı diğer personelden oluşan 122 sağlık çalışanının intihar ederek yaşamına son vermesi bunun kanıtıdır” dedi.

Ağbaba, işçi intiharlarının dünya literatüründe “karojisatsu vakası” diye tanımlandığını, Japonya’da işçi intiharlarının “iş kazaları” kapsamına alındığını belirterek, “Benzer bir uygulama Türkiye’de de hayata geçmeli” diye konuştu. Raporda dikkat çeken tespitler şöyle: 

* Ekonomide yaşanan durgunluk, kitlesel işten çıkarmalara bağlı artan işsizlik, yüksek enflasyon oranı ve hayat pahalılığının etkisi ile geçinememe sıkıntısı son dönem artan işçi intiharlarının ve intihar teşebbüslerinin nedenleri arasında yer almakta. TBMM önünde geçim sıkıntısı nedeniyle kendisini ateşe veren Sıdkı Aydın, ataması yapılamadığı gerekçesi intihar eden sosyal bilgiler öğretmeni Merve Çavdar ve sınıf öğretmeni Ersin Turhan bir süredir işsiz olan ve oğluna okul pantolonu alamadığı için hayatına son veren İsmail Devrim son zamanlarda işsizliğe ve ekonomik geçim sıkıntısına bağlı olarak yaşanan intihar vakalarının öne çıkan örnekleri. 

* İşçi intiharlarının başlıca 3 nedeni borç, mobbing ve işsiz kalma kaygısıdır. Krize bağlı olarak artan hayat pahalılığı işçileri ve çalışanları her geçen gün biraz daha borç sarmalının içine çekiyor.

Tükenmişlik sendromu

Yaşanan intiharlar öncesi işçilerin ve çalışanların çalışma yaşamındaki sıkıntılara bağlı olarak bir takım rahatsızlıklar yaşadığı gözlemleniyor. İşe bağlı intihar girişiminde bulunmadan önce işçilerde depresyon, tükenmişlik sendromu, kronik yorgunluk ve muhakeme yeteneğini yitirme gibi zihinsel belirtiler ortaya çıkıyor. Kısacası işyerinde yaşanan aşırı baskılar işçileri adım adım intihara sürüklüyor.