Kalyon PV Enerji'de işten atmalar devam ediyor!

Kalyon PV Enerji’den işten atılan işçiler son 6 ayda atılan işçi sayısının 400’ü bulduğunu ve bu sayının 1000’i bulmasını beklediklerini söylüyorlar.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 25 Ocak 2024
  • 15:30

Başkent OSB’de kurulu olan Kalyon PV Enerji, “beşli çete”den Kalyon Grubu’na ait bir fabrika. Güneş panelleri üretimi yapan fabrika 2020 yılında üretime başladı ve AKP’den aldığı destekle birlikte hızla büyüdü. Bugün 3000’i aşkın işçinin çalıştığı fabrika, yandaş sermaye grubu Kalyon için yağlı bir kâr kapısı, işçiler içinse bir köle kampından farksız. Fabrika ilk kurulduğu dönemde fısıltı gazetesiyle yayılan “yüksek ücret verileceği” ve “çalışma koşullarının iyi olacağı” söylentileri ile işçilerin işe girmek istediği bir fabrikaydı Kalyon PV Enerji.

Geride kalan 3 yılı aşkın sürede gerçeğin hiç de böyle olmadığı ortaya çıktı. Kalyon PV Enerji sermayesi işçi düşmanı kimliğini her fırsatta göstermekten de geri durmadı. Fabrika ilk kurulduğu dönemde Türk Metal çetesinin örgütlenme çalışmasına işçi kıyımı ile yanıt veren Kalyon sermayesi, fabrikaya enerji işkoluna geçirerek Hak-İş’e bağlı fason bir sendika olan Enerji-İş’e işçileri zorla üye yaptırdı.

Yaz aylarından beri ise fabrikada bölümlere alınan taşeron işçiler ile hem sömürü yoğunlaştırıldı hem de işçiler üzerindeki baskı daha da arttırıldı.

Kalyon PV Enerji’den işten atılan görüştüğümüz işçiler son 6 ayda atılan işçi sayısının 400’ü bulduğunu ve bu sayının 1000’i bulmasını beklediklerini söylüyorlar. “Performans düşüklüğü” bahanesi ile işten atılan işçilerin önemli bir bölümü gece vardiyalarında çalışıyor. Gece geç saatlere kadar fabrikada kalıp "fazla mesai" yapan İnsan Kaynakları tarafından işten atılan işçiler, özel güvenlik nezaretinde soyunma odalarına götürülerek arkadaşlarıyla vedalaşmalarına bile izin verilmeden kapı önüne koyuluyor. İşten atılan işçilerin önemli bir bölümü sözleşmeli ve kıdem hakkı bulunmayan bir yılını doldurmamış işçilerden seçilirken, fabrikadaki haksızlıklara ses çıkaran, hakkını arayan işçiler de işten atmalarda özel hedef haline getiriliyor. Hatta işten atılan işçiler bu süre zarfında raporlu olan bir arkadaşlarının da rapor süresi bitmeden işten atıldığını söylüyorlar.

Hak-İş’e bağlı sözde sendika Enerji-İş ise tüm bu yaşananları üç maymunu oynayarak seyretmeye devam ediyor. İşçiler, uğradıkları haksızlıkların yanı sıra işbirlikçi sendikacıların ihanetlerine de büyük bir öfke duyuyorlar.

Kızıl Bayrak / Ankara