Kadıköy Belediyesi'nde 9 temsilci görevden alındı

Kadıköy Belediyesi çalışanı 9 işçi temsilcisi, DİSK Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 No'lu Şube'deki görevlerinden alındı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 19 Şubat 2022
  • 15:15

Kadıköy Belediyesi çalışanı 9 işçi temsilcisi, DİSK/Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 No’lu Şube’deki görevlerinden alındı.

Gerekçesi henüz belli olmayan görevden almaya ilişkin açıklama yapan 9 işçi temsilcisi şunları vurguladı:

Her şeyden önce biz, kendi müdürlüklerinin işçileri tarafından seçilerek göreve gelmiş temsilciler olarak, muhalif sesleri bastırmak için siyasi iktidarla aynı yönteme başvurmaktan çekinmeyen şube yönetimi adına derin bir utanç duyuyoruz”

“Şube yönetimini ifşa ediyoruz”

Yazılı yapılan açıklamada temsilcilerden oluşan Whatsapp grubundan tepeden inme bir kararla çıkarılarak görevden alındıklarını öğrendikleri belirtilerek şu şekilde devam etti:

“Yönetime geldiği günden itibaren hızla güç zehirlenmesi yaşayarak her türlü politik eleştiriyi kişisel tehdit veya saldırı addeden, %115 oranındaki enflasyona %8 ücret zammıyla direnecek gücü kalmamış işçinin eylemsellik çağrısına kulak vermek yerine işverenin eylemselliğe karşılık uygulayabileceği yaptırımları sayarak işçiye gözdağı veren, toplu iş sözleşmesine 1 yıldan az kalmış belediyelerde ek protokol yapılmaması yönünde karar almış sendika genel merkezinin bu kararını temsilcilerden saklayarak işçiyi aylarca oyalayan ve genel merkez yöneticisi bu kararı temsilcilere bildirirken sessizce yanında hizalanan, eleştiri kültüründen ve sendika içi demokrasiden bihaber şube yönetimini ifşa ediyoruz.”

Geçtiğimiz yıl gerçekleşen Kadıköy Belediyesi grevine değinilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Tam da bugün, astığım astık kestiğim kestik bir yöntemle görevden alınmamız çok anlamlıdır. Geçen yıl tam da bugünlerde Kadıköy Belediyesi işçileri olarak gittiğimiz grevde DİSK ve Genel-İş grev fonu sağlama sorumluluğunu yerine getirmek şöyle dursun, grevdeki 2300 işçisine bir selam dahi göndermemiş, grevi yok saymıştır. İlk gün yaratılan dezenformasyonun açıklığa kavuşturulmasıyla birlikte hızla toplumsal destek kazanmakta olan grev üçüncü günün sonunda kapalı kapılar ardında yapılan anlaşmalarla alelacele sonlandırılmış, işçinin sendikaya ve konfederasyona duyduğu inanç ve güven onarılmaz bir yara almıştır.”

“DİSK bizi duymamayı, görmemeyi seçti”

Açıklamada DİSK’in 16 Şubat günü Kadıköy İskele Meydanı’nda zamlara ilişkin yaptığı eyleme ek protokol talebiyle katılan Genel-İş üyesi belediye işçilerine değinilerek şu şekilde devam edildi.

“Birbirine çıkar ilişkileri ile değil sınıf bilinciyle bağlı biz temsilciler de, enflasyonun sorumlusu iktidara yüklenmekle yetinip işçisine sefalet zammını reva gören işverenlere sırf parti aidiyetinden dolayı söz söylemeyen bir eylemin parçası olmayı kabul edemezdik. Bu nedenle ‘geçinemiyoruz’ ve ‘zamlar geri alınsın’ demenin ötesine geçen, yaşadığımız yoksullaşmanın hiçbir sorumlusunu kayırmadan hesap soran, ek protokol talep etmek yerine TİS’e kadar dişimizi sıkmamızı söyleyen sendikamızı da eleştiren dövizlerle alanda yerimizi aldık. Yazık ki DİSK o mesafede dahi bizi görmemeyi, duymamayı seçti.”