DİSK: Bu böyle gitmez!

DİSK, Kadıköy'de basın açıklaması yaparak hayat pahalılığı ve zamları protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 16 Şubat 2022
  • 15:15

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Kadıköy’de bir basın açıklaması yaparak hayat pahalılığı ve zamları protesto etti. “Hayat pahalı, emek ucuz, bu böyle gitmez” pankartının taşındığı eyleme Farplas işçileri de katıldı. Eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu hayatın hızlıca pahalılaştığını, emeğin ise çok daha ucuz hâle geldiğini vurguladı.

Çerkezoğlu şu şekilde devam etti:

“Dar gelirlilerin, asgari ücretlilerin gıda enflasyonu devletin kendi verileriyle hesapladığımızda bile yüzde 80’lerin üzerinde. Aslında biz bunu rakamlarla değil, esas olarak her gün çarşıya, pazara, manava ya da markete gittiğimizde bizzat yaşıyoruz. Pahalılıkla birlikte işsizlik ülkenin en önemli sorunu ve bu işsizliğe çare bulunmuyor. Artık neredeyse her evde bir işsiz var. Hatta her evde bir üniversite mezunu işsiz var”.

Çerkezoğlu zamlar, faturalar ve hayat pahalılığı işçileri baskı altına alırken zamların sorumluluğunu alan kimsenin olmadığını belirttiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Her şeyin sorumlusu tek kişi olacak ve tek kişi hesap verecek dediler. Siyasetin de ekonominin de patronu benim diye kim söylüyorsa zamların da ülke kaynaklarının da çarçur edilmesinin sorumlusu odur. Yetki varsa sorumlusu da olacak. Sendikalı sendikasız bütün sınıf kardeşlerimiz birlikte diyoruz ki zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapan bu düzen böyle gitmez. Emeğin ülkesini kurmak için mücadele ediyoruz”

“Farplas işçisi yalnız değildir”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganlarının atıldığı eylem basın açıklamasının ardından sona erdi.

Belediye işçileri: “Ek protokol istiyoruz!”

Eyleme “Ek protokol istiyoruz”, “DİSK bizi de gör”, “Faturalara değil bordrolara bak” dövizleri ve pankartları ile katılan belediye işçileri taleplerinin DİSK yöneticileri tarafından görülmediğine dikkat çekti.

Maltepe Belediyesi’nde çalışan Erdal Büyüktaş Kızıl Bayrak’a yaptığı konuşmada şu an tüm belediyelerde asgari ücret uygulamasına geçildiği ve asgari ücret + yüzde 7 zamla işçilerin çalıştığını vurgulayarak şu şekilde devam etti:

“Belediyelere kadro verilmedi. Buna DİSK hala sesini çıkarmıyor. 696 KHK’la kadroya geçen personellerin geçişleri oldu fakat 450 belediye işçisinin sesini duyuramıyoruz. Şu an asgari ücret + yüzde 7’ye çalışan personelim ben. Belediyede çalışıyorum, kamu hizmeti görüyorum ve bunun önündeki en büyük engel maalesef kendi üyesi olduğumuz DİSK’tir. Aidat alıyorlar, verdiğimiz emeğin karşılığını versinler istiyoruz. 4 sene oldu, susmaya devam ediyorlar. Artık işçi susmayacak!”

Kadıköy Belediyesi’nde çalışan Nazan Çam da 2018’de bir gecede çıkan KHK ile belediye işçilerinin sözde kadro geçirildiğini belirterek şunları vurguladı:

“Sonrasında sendika ile birlikte toplu sözleşme süreçleri başladı. Ancak toplu sözleşme yüzde 8 ve yüzde 9 zamla sonlandırıldı. Şu anda maaşlarımızın iyileştirilmesi için ek protokol istiyoruz. DİSK bize ek protokolle ilgili bir çalışma yapılamayacağını söyledi ancak bizim talebimiz ivedilikle ek protokol yapılması yönünde.”

Kızıl Bayrak / İstanbul