İzmir'de belediye işçileri iş bırakacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel-İş üyesi işçiler, 4 aydır ödenmeyen geriye dönük ücretleri için 28 Temmuz’da yarım gün, 1 Ağustos’ta ise tam gün iş bırakma kararı aldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 27 Temmuz 2023
  • 18:30

İzmir Büyükşehir Belediyesi işçileri gasp edilen hakları için iş bırakma kararı aldı. Belediye önünde eylem yapan Genel-İş üyesi işçiler 28 Temmuz’da yarım gün, 1 Ağustos’ta ise tam gün iş bırakacaklarını duyurdu.

Açıklamada sürece ilişkin detaylar aktarılırken, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzelman, İzenerji emekçileri adına 1, 2 ,3 ve 9 No'lu şubeler olarak 18 bin işçinin temsiliyle 2023-2024 yılları arasını kapsayan Toplu İş Sözleşmesi yapıldığı hatırlatıldı.

Sözleşmenin 4. maddesinde, 4 aylık geriye dönük alacakların ödenmesi için temmuz ayının sonu için anlaşma yapıldığı ancak şimdiye dek herhangi bir ödeme yapılmadığı belirtildi. Açıklamada, “Dün, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları tarafından her işçiye 5'er bin TL gibi tarafımızca kabul edilemeyecek bir rakam teklif edilmiştir” bilgisi paylaşıldı.

Ülkedeki enflasyonist ortama dikkat çekilen açıklamada, her geçen gün alacakların erimesine rağmen sabırla beklendiği belirtildi ve sözleşmede yer alan “90 gün içinde ödeme yapılacağına” ilişkin sözün yerine getirilmesi istendi.

“Haklarımızın zamanında ödenmesini istiyoruz”

Açıklama, şöyle devam etti:

“Hakkımız olan geriye dönük ödemelerimizin en kısa zamanda ödenmesini talep ediyoruz. Biz emekçiler, günü birlik yaşayanlar bu ülkenin içinde bulunduğu şartlarda ay sonunu zor getirenler olarak alacaklarımızı talep ediyoruz.

Ekonomik krizi yaratanlar, bu ülkeyi yönetenlerdir. Ekonomik krizin altında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin içinde bulunduğu şartları da iyi biliyoruz. Ama içinde bulunduğumuz ortamda, biz de haklarımızın zamanında ödenmesini istiyoruz.”

Eylem takvimine ilişkin detayların da aktarıldığı açıklamada şunlar ifade edildi:

“Bu sebeplerdendir ki bugün, 4 şube yönetim kurulları ve temsilcilerimiz ile birlikte burada basın açıklaması yaparak uyarıyoruz. Taleplerimiz dikkate alınmadığı takdirde 28 Temmuz Cuma günü yarım gün iş bırakarak sabah 08.00'da Egemenlik Binası önünde işbaşı yapıyoruz. Cuma günü Egemenlik Binası'nda tüm üyelerimiz ile birlikte taleplerimizi tekrardan ileteceğiz. Olumlu cevap gelmemesi durumunda 1 Ağustos Salı günü tam gün iş bırakarak, sabah saat 08.00'de Fuar 1 No'lu hol önünde tüm İzenerji, İzelman emekçileri olarak işbaşı yapıyoruz. Fazlasını değil hakkımız olanı istiyoruz.”