Belediye işçilerinden İstanbul’da iş bırakma

İstanbul’da Avrupa Yakası'nda binlerce belediye işçisi Cevahir AVM önünde taleplerini dile getirirken Anadolu Yakası'nda ise Kadıköy, Kartal, Maltepe belediyesi işçileri açıklamalar yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 11 Temmuz 2023
  • 14:10

Ek protokol ve kadro talebiyle iş bırakan Genel-İş üyesi belediye işçileri İstanbul’un dört bir yanında eylem gerçekleştirdi.

İstanbul’da Avrupa Yakası'nda binlerce belediye işçisi Cevahir AVM önünde taleplerini dile getirirken, Anadolu Yakası'nda ise Kadıköy, Kartal, Maltepe belediyesi işçileri açıklamalar yaptı.

Mecidiyeköy Köprüsü altında toplanan belediye işçileri alkış, ıslık ve sloganlarla Cevahir AVM önüne yürüyüş yaptı. İstanbul Avrupa Yakası Şubeleri üyesi işçiler adına “Belediye şirket işçilerine yapılan ayrımcılık son bulsun! Kadro hakkımız!” ve “İlave tediye, kadro hakkı derhal verilmelidir!” yazılı pankartlar açıldı. Halaylarla ve sloganlarla başlayan eylemde basın açıklamasını belediye işçisi Zuhal Kaynak okudu.

Maltepe Belediyesi işçileri Yaşar Kemal Kültür Merkezi, Kartal Belediyesi işçileri belediyenin eksi 2 çıkışında açıklama yaptı. Belediyelerde iki saatlik iş bırakma eylemi yapan işçilerin yanı sıra Kadıköy Belediyesi işçileri tam gün açıklama yaptı.

Ekonomik krizin derinleşmesiyle işçi ve emekçilerin geçim sorunlarının büyüdüğüne dikkat çekilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“‘Dövizi kontrol altına aldık’, ‘Enflasyon düşüyor’ söylemlerinin boş bir laftan ibaret olduğunu hep birlikte yaşayarak görüyoruz. Döviz tarihi rekorlar kırarken, enflasyon ise yalnızca TÜİK sepetinde düşüyor. Çarşıda, pazarda, markette ise zamlar hız kesmeden devam ediyor. Hayat pahalılığı artıyor, alım gücümüz her geçen gün düşüyor. İşçiler ve emekçiler sebebi olmadıkları bir krizin tüm yükünü çekmeye mecbur bırakılıyor.

İktidar, ekonomi yönetiminde ‘rasyonel politikalara’ dönmek adına yine finans ve sermaye çevrelerini önceleyen bir politikayı hayata geçirmeye koyuluyor. İşçi sınıfı ve emekçilerin temel talepleri olan gelir dağılımdaki adaletinin sağlanması, vergide adaletin gerçekleşmesi, insanca yaşanabilir bir ücretin sağlanması, sendikal hak ve özgürlüklerin genişletilmesi gibi konularda ne yazık ki bir adım atılmıyor.”

“Ek protokol görüşmelerini derhal başlatın!”

Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“Ekonomik kriz ve düşük ücret kıskacında çalışan yüz binlerce belediye işçisinin sesine kulak verin. Tercihlerinizi ve önceliklerinizi işçilerin yaşam koşullarını iyileştirmekten yana kullanın. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam eden işyerlerinde işçilerin taleplerini karşılayacak insanca yaşayacak bir ücret düzeyi için gereken adımları atın. Toplu iş sözleşmesi yürürlükte olan tüm işyerlerinde ise belediye işçilerinin ücret ve sosyal haklarını iyileştirecek ek protokol görüşmelerini derhal başlatın.”

Son olarak belediye işçilerine seslenilen açıklamada aşağıdaki 4 ana talep etrafında birleşme ve mücadele çağrısı yapıldı. Talepler şu şekilde:

“*İnsanca yaşayacak bir ücret için tüm ücretler iyileştirilmelidir!

*Belediye şirket işçilerine uygulanan ayrımcılık son bulmalıdır!

*Kadro ve ilave tediye haklarımız derhal verilmelidir!

*Vergide adalet sağlanmalı ücretlerdeki gelir vergisi kesintisi düşürülmelidir!”

Kızıl Bayrak / İstanbul