Hugo Boss işçileri sendika hakkına sahip çıkıyor!

Sendikal örgütlenme nedeniyle işten atılan Hugo Boss işçileri, fabrika yönetimini ‘sendikalaşma hakkına saygı göstermeye’ çağırdılar.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 08 Ocak 2016
  • 17:14

Türk-İş’e bağlı Teksif Sendikası’nda örgütlendikleri için işten atılan Hugo Boss işçileri bugün eylem yaptı. Gaziemir Ege Serbest Bölge (ESBAŞ) girişinde yapılan eylemde, “Hugo Boss, İzmir fabrikandaki işçilerin sendikalaşma hakkına saygı göster” yazılı pankart açıldı.

Eylemde basın açıklamasını yapan Teksif İzmir Şube Başkanı Faruk Aksoy, Hugo Boss ESBAŞ’taki fabrikasında yürüttükleri sendikalaşma çalışmasında patronun sendikayı kanun dışı bir şekilde engellediğini söyledi. Aksoy, patronun sendikaya üye olan işçileri işten çıkartarak, içeride sendikalı olmak isteyen işçilere gözdağı vermek istediğini vurguladı. Hugo Boss’un Alman menşeili bir şirket olduğunu belirten Aksoy, Almam yöneticinin sendikaya üye olmak isteyen işçilere baskı yapmayacağını belirtmesine rağmen fabrikanın Türkiye’deki yöneticilerinin ise baskı yaptığını ve hukuk dışı davrandığını ifade etti.  

Sendika karşıtı uygulamalarının kabul edilemez olduğunu söyleyen Aksoy, “Yapılan baskı ve tehditlere ilişkin bilgi ve belgeler elimizdedir. Hugo Boss yönetimine açıkça duyurmak isterim ki, bu belge ve bilgiler gerektiğinde kamuoyu ile paylaşılacaktır. Örgütlenme çalışmalarımızı hiçbir şekilde engellemeyeceksiniz. Yasaların bize verdiği güçle yurtiçinde ve yurtdışında yapacağımız eylemlerde çalışan kardeşlerimizin hakkını sonuna kadar haykıracağız” dedi.  2011 yılından itibaren sendikal örgütlenme yürüttüklerini vurgulayan Aksoy, fabrikada sendikalı işçi çalışana kadar mücadele edeceklerini duyurdu. 

Eylemde Dünya Küresel Sendikalar Birliği (IndustriAll) adına Kemal Özkan söz aldı. Özkan, IndustriAll üyesi işçilerin selamını getirdiklerini ve mücadelelerini desteklediklerini belirtti. İşçilerin sendikaya katılmalarının temel hak olduğunun altını çizdi. Hugo Boss’un sendika düşmanı olarak anılacağını söyleyen Özkan, mücadelelerinin süreceğini ve sınıf dayanışmasını yükselteceklerini ifade etti.

Eylemde, “Hugo Boss’a sendika halaylarla girecek!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!”, “Hugo Boss işçisi yalnız değildir!” ve “Faşizme karşı omuz omuza1” sloganları atıldı.

Eyleme IndustriAll, DEV TEKSTİL, Belediye-İş, Tümtis, DERİTEKS, DİSK Ege Bölge Temsilciliği, Lastik-İş, Gıda-İş, Tez Koop-İş, Koop-İş, Türk Metal, İzsu İşçileri, Tes-İş, TMMOB ve siyasi partiler katıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir