Haber-Sen 7. Genel Kurulu’nda ilk gün

Haber-Sen’in Ankara’da düzenlenen 7. Olağan Genel Kurulu’nun ilk günü geride kaldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 31 Ekim 2020
  • 21:54

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Haber-Sen’in 7. Olağan Genel Kurulu Ankara’da başladı.

Genel kurulun başında açılış konuşmasını Haber-Sen Genel Sekreteri Burak Ustaoğlu yaptı. Geçmiş dönemi değerlendiren Ustaoğlu, emek mücadelesine yönelik faaliyet yürüttüklerinden, hak gasplarına karşı pandemi süreci de dahil aktif bir çalışma yürütüldüğünden söz ederken, yeni oluşturulacak yönetime de başarılar dileyerek işçi ve emekçilerin mücadelesinden vazgeçmeyecekleri vurgusu yaptı. 

Haber-Sen’in önceki dönem faaliyetlerinin de belirtildiği bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Önceki dönem genel başkan Musa Özdemir’in konuşmasının devamında genel kurul, faaliyet raporlarının, denetleme kurulu raporlarının ve bütçenin okunmasıyla devam etti. Sonrasında, yurtdışındaki sendikalardan gelen dayanışma mesajları görüntülü olarak yayımlandı ve yazılı olarak gönderilen dayanışma mesajları okundu. 

Sonrasında ise kürsüde söz almak isteyen katılımcılar konuşmalarını gerçekleştirdi. Pek çok işyeri ve ilden, sendika şubelerinden konuşmalar yapıldı. 

İstanbul 4 nolu şube kadın sekreteri tarafından yapılan konuşmada kadın cinayetlerinin, kadın ve çocuk istismarının artarak devam ettiğine değinildi. KESK’in bu konudaki çalışmalarının devam edeceğine değinen konuşmacı, kadınların mücadelesini temel hedeflerden biri olarak önüne koyduklarını söyledi. Hedef alınan İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için mücadelenin sürdürüleceğini, ataerkil sistem yıkılmadıkça kadın sorununun çözülmeyeceğini, sorunu üretenin bizzat sistem olduğunu belirtti. Bu konuda da erkek ve kadınların el ele vererek mücadele etmesi gerektiğini belirterek konuşmasını sonlandırdı. 

Diyarbakır şubeden söz alan bir emekçi, emekçilere ve Kürt halkına yönelik sürdürülen savaş ve saldırılara dair konuştu. Binlerce emekçinin KHK’larla ihraç edildiğine, kayyımlarla halkın iradesinin yok sayıldığına değinerek saldırılara karşı birlik ve beraberlik çağrısında bulundu. 

Diyarbakır’dan gelen bir başka emekçi kadın, kapitalizmin ev işleri, çocuk bakımı gibi işleri kadının üzerine yıktığından söz ederken sisteme karşı mücadeleyi de büyütme çağrısı yaptı. İş yerlerinde kreş hakkı için faaliyetlerinin devam edeceğini vurguladı. Dünyanın her tarafında kadınların hakları ve özgürlükleri için meydanları doldurduğunu, emeğin korunması mücadelesini yükselttiğini söyleyerek konuşmasını bitirdi.

PTT emekçileri söz aldı

Kongreye İzmir’den katılan bir PTT çalışanı, sendikanın verdiği mücadelenin yetersizliğinden, emekçi kitlelerin yeterince kapsanamamasından söz etti. Nitelikli iş yeri temsilcilerinin az olduğunu belirtti ve bu konuda eğitim çalışmalarına ağırlık verilmesini önerdi. PTT işçilerinin hak kayıplarının giderilmesi için, esnek ve güvencesiz şekilde çalıştırılan, performans sistemi dayatılan İHS’li çalışanlar için, eşit işe eşit ücret hakkı için çalışmalar yürütülmesi, eylemler örgütlenmesi önerisinde bulundu. 

Bir PTT çalışanı, PTT ve TRT üzerindeki baskılardan söz ederek yeni oluşturulacak olan yönetim kurulunun PTT ve TRT işçilerinin talepleri için örgütlenme faaliyeti yürütmesi gerektiğini söyledi. Yönetim için oluşturulan listelerin birbirleriyle yarış halinde olması değil, emekçilerin sorunlarına çözüm üretmek üzerinden birleşmeleri gerektiğini söyledi.

Genel merkez denetleme kurulundan bir kamu çalışanı ise sınıf eksenli bir mücadele hattı örülmesi gerektiğini vurguladı. Sınıf sendikacılığından uzaklaştıkça sınıfsız dünya görüşünden de uzaklaşılacağını vurguladı. Karar alınırken çalışanlara danışılmadığını eleştiri olarak sundu ve emekçilerin atılan her adımda olması gerektiğini söyledi. 

Görüş ve düşüncelerini, önerilerini anadilinde açıklayanlar da oldu. 

Yapılan konuşmaların ardından Genel Başkan Musa Özdemir kürsüye çıktı ve yeni seçimde herkese kolaylık diledi. Ardından 6 listenin olduğu yönetim adaylıkları açıklandı.

Önergeler okunup yapılan oylamadan sonra ise kongrenin 1. günü sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara