“Gözaltındaki madenciler serbest bırakılsın”

Bağımsız Maden-İş Sendikası gözaltındaki madencilerin serbest bırakılması için sendika önünde açıklama gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 26 Kasım 2020
  • 13:46

Ermenek’teki sendika binası önünde yapılan açıklamada Bağımsız Maden-İş Sendikası “Kırk yıldır dededen, toruna madencilerin tazminatlarına çöken Özbeyler'e gücü yetmeyen devlet madencinin karşısında güç gösteriyor. Korkmuyoruz” dedi.

Basın açıklamasını Bağımsız Maden-iş Sendikası Genel Hukuk ve TİS Sekreteri Resul Demir okudu. Demir madencilerin direnişinin önemini vurgulayarak şunları ifade etii:

“Bu duyuru Karaman'ın Ermenek ilçesinde yaşayan hayatlarını ömürlerini madencilik yaparak kazanan Seba, Cenne ve Akpınar havzasında çalışan maden işçilerinin ve ailelerinin hakları için vermiş oldukları çabayı, direnci anlatmaktadır.”

Madencilerin yıllardın üç kuruş para kazanabilmek için yerin yedi kat altında ter döktüğünü söyleyen Demir, “Evlerine ekmek götürebilmek için sakat kaldılar, yanı başlarında arkadaşlarını kaybettiler. Karşılığındaysa alamadıkları maaşları ve tazminatları beş kuruş etmeyen patron Özbey ailesinin iki dudağı arasından çıkacak söze kalmış durumdadır” diye konuştu.

Demir, 88 gündür direnen madencilerin taleplerini şöyle sıraladı:

“-Yatmayan maaşlarının ve tazminatlarının bir an önce hesaplara eksiksiz yatırılması.
- Maden ocaklarında gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması.
- İşten atılan işçilerin işe geri iade edilmesi”

Madenilerin üç talep için çalmadık kapı bırakmadığını söyleyen Demir, “Tüm yetkililere insanlık dersi niteliğinde 88 gün boyunca süren bir eğitim verdiler. Sorunlarının çözümü için, haklı taleplerinin yerine getirilmesi için her türlü müzakere kapısını açık bıraktılar” diye kaydetti.

“Kentte fiili sıkı yönetim”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık'ın kendilerini oyaladığının altını çizen Demir şunları ifade etti:

“Dün direnişimizin 87. gününde Ermenekli madenciler, taleplerinin karşılanması için 'Bu yolun sonu Ankara' diyerek Güneyyurt ana caddesine çıkarak Ankara yoluna koyuldular. Gösteri ve yürüyüş hakkını kullanarak bu yola çıkan madencilerin önü jandarma tarafından kesildi. TOMA, biber gazı ve plastik mermilerle saldırılarak onlarca madenci ve aileleri yaralandı. Sendika genel başkanımız Tahir Çetin, uzmanımız Ayşe Büşra Yılmaz ve 8 madenci gözaltına alındı. Darp raporu almak için hastaneye giden madenci çocuğu olan gönüllü basın sorumlusu arkadaşımız hastaneden gözaltına alındı. Valinin vermiş olduğu kararla bütün kentte fiili sıkıyönetim uygulandı, halkın sokakta dolaşmasına dahi izin verilmeyerek sokağa çıkma yasağı uygulandı.”

Demir konuşmasını şöyle sonlandırdı:

 “Bizler şunu anlıyoruz ki Soma'da da Ermenek'te de bu memleketin dört yanında da hakkını arayan, ölümle burun buruna yaşayan, açlıkla sınanan insanlar ancak ve ancak direnerek, hakkımıza çökmeye çalışanların karşısında yan yana örgütlü bir şekilde bulunduğumuzda kazanıyoruz. Dün Ermenek'te jandarmanın barikatına, saldırısına, TOMA'sına karşı duran madencilerin, eşlerinin, çocuklarının göstermiş olduğu iradeyi, cesareti ve direnci saygıyla selamlıyoruz. Tekrardan ilan ediyoruz. Korkmuyoruz! Talepler kabul edilinceye kadar bu yoldan dönmeyeceğiz. Buradayız, ayakta, sokakta ve tetikteyiz. Taleplerimiz karşılanmazsa Ankara'ya yürüyüşümüze devam edeceğiz.”

Gözaltındaki madencilerin ifade işlemlerinin başladığı ve iki işçi temsilcisi ile Kâmil Kartal’ın Karaman Valisi’yle bir görüşme gerçekleştireceği belirtildi.